Kevesebb lakásárverés

Habár tovább nőtt a hiteltartozások miatt elárverezhető lakóingatlanok száma, a bankok az eddiginél is kevésbé használják ki az értékesítési keretüket - derül ki a pénzügyi felügyelet kimutatásából. Inkább tovább járnak az adós nyakára. A Cordia szerint idén valamivel több új építésű lakás kelt el a fővárosban, de az állam nem ösztönzi eléggé a keresletet.

A pénzintézetek a harmadik negyedévben 2 866 hitelfedezetként szolgáló lakóingatlant jelöltek ki kényszerértékesítésre. Ez a második negyedévi adatnál 10 százalékkal kevesebb - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) statisztikáiból.

2011. október 1-je óta összesen 10 914 lakás került kalapács alá.

A PSZÁF honlapján ismertetett adatok szerint a második negyedévben 113 840 darab jelzáloggal terhelt lakóingatlan esetében állt fenn több mint 90 napos fizetési késedelem. Ezekből a 3 százalékos kvóta alapján 4 053 kerülhetett volna kényszerértékesítésre. Ám a kvótának csak 71 százalékát használták ki a bankok. Így 2 866 lakóingatlan jut erre a sorsra.

Az érintett pénzügyi intézmények a PSZÁF gyorsjelentése szerint eddig jellemzően kihasználták a kvótarendszer adta lehetőségeket, és a teljes, vagy csaknem a teljes keretnek megfelelő számú ingatlant jelöltek ki.

A 2012 harmadik negyedévére kijelölt ingatlanok esetében azonban – bár a kvóta alapja 6 százalékkal, a kijelölhető ingatlanok száma pedig 7 százalékkal nőtt az előző negyedévhez viszonyítva -, a kényszerértékesítésre ténylegesen kijelölt ingatlanok száma 10 százalékkal csökkent.

Ennek következtében a kvótakihasználtság 84 százalékról 71 százalékra esett vissza. A változás hátterében a felügyelet szerint több bank tudatos, a behajtási stratégiát érintő döntése áll.

Az év elején Budapesten 4 655 eladatlan új lakás volt - ismertette Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón. A Futureal csoport lakásépítő cégének adatai szerint ebből az első félévben 1 304 kelt el. A jelenleg piacon lévő új lakások száma 3 810.

Tavaly az első félévben 1 259 új lakás kelt el a fővárosban.

A vezérigazgató úgy vélte, hogy a jelenlegi állami lakástámogatás tömeges keresletet nem indukál.

Véleménye szerint az újlakás-piac fellendülését segítené a 27 százalékos áfa csökkentése.
Hozzátette, hogy az elmúlt évtized közepén - a telek minimális áfája miatt - a lakások átlagos áfaterhe 15 százalék volt, szemben a mai 27 százalékkal. Lengyelországban például 10 százalék a lakásépítés adókulcsa.

Az év végéig 2 500 kiadott építési engedélyt, illetve 2 ezer használatbavételi engedélyt valószínűsített Földi Tibor, miután az első félévben mindössze 1 003 engedélyt adott ki a hatóság. A válság előtt, 2008 első félévében 5 275 volt a kiadott építési engedélyek száma Budapesten.

A Cordia adatai szerint jelenleg 302 lakásépítési projekt fut a fővárosban, 16 490 lakással. Egy évvel ezelőtt még 328 projektben 18 117 lakást vettek számba.

A lakások átlagos négyzetméterára 486 ezer forintra nőtt a tavalyi első félévi 445 ezer forintról. Egy év alatt nem változott a garzonok 10 százalékos aránya az új projektekben.

A 2 szobás lakások aránya 42-ről 39 százalékra csökkent, míg a 3 szobásaké 33-ról 36 százalékra emelkedett. A háromnál több szobásak aránya 14-ről 15 százalékra nőtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.