Kevesebb kft., több bt.

Kissé csökkent a cégalapítási kedv az első tíz hónapban az előző év hasonló időszakához képest; a bt-k száma viszont meghétszereződött - írja a Céginfo.hu.

Kis mértékben visszaesett a cégalapítási kedv idén az elmúlt évihez képest. Az év első tíz hónapjában 26,7 ezer társas vállalkozás kezdte el a tevékenységét. Ez 5,5 százalékkal, csaknem 1600-zal kevesebb az egy évvel korábbinál - derül ki a Wolters Kluwer Kft. és a Napi.hu által üzemeltetett Céginfo.hu adatbázisából.

Főleg az új kft.-k számában volt jelentős visszaesés. Enyhén csökkent az új részvénytársaságok száma, a betéti társaságok népszerűsége viszont kilőtt. Tavaly tíz hónap alatt 27,4 ezer kft. kezdte meg tevékenységét, míg az idén október végéig csaknem ötezerrel kevesebb, csupán 22,5 ezer. Ez 18 százalékos visszaesés. Az új részvénytársaságok száma 308-ról 299-re csökkent, az új betéti társaságoké viszont 374-ről mintegy hétszeresére, 2578-ra nőtt.

Az, hogy a magyar gazdaság súlypontja a közép-magyarországi térségre koncentrálódik, az új cégek számán is meglátszik. Csak a fővárosban 10,8 ezer cég alakult eddig idén. A vállalkozások 40 százalékát tehát budapesti székhellyel hozták létre. Ehhez hozzáadva a 3263 Pest megyei székhelyű új gazdasági szervezetet, látható, hogy a központi régióban alakult minden második cég (52,5 százalék).

Térségi összevetésben az Észak-Alföld a második 2707 új céggel, alig megelőzve a Dél-Alföldet (2512), míg a legkevesebb új társaságot a Dél-Dunántúlon jegyezték be (1609).

Továbbra is az alacsony tőkéjű társaságok létrehozása a jellemző. Október végéig csupán tíz, átlag havi egy olyan vállalkozás alakult, amelynek a jegyzett tőkéje legalább 1 milliárd forint. Ebből hét van a fővárosban, valamint egy-egy Esztergomban, Győrben és Mohácson. Az új vállalkozások közül 26,2 ezernek a tőkéje nem érte el az 5 milliót. Ebből 22,3 ezer kevesebb mint 1 millió forintos tőkével alakult meg. Ez utóbbi 83,5 százalékos aránynak felel meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.