Kevesebb cég cafeteriázik

A béren kívüli juttatások (cafeteria) rendszerének átalakítása csökkentette az ilyet nyújtó vállalkozások számát - állítja a K&H és a GfK kutatása.

„A kkv-vezetők nyilatkozatai alapján a cafeteriarendszer átalakítása nagymértékben csökkentette azoknak a vállalkozásoknak az arányát, amelyek béren kívüli juttatást nyújtanak alkalmazottaiknak. Ezzel együtt a vállalkozások többsége továbbra is beépíti azokat a juttatási rendszerébe. Az elmúlt években már megszokott étkezési, valamint közlekedési hozzájárulás mellett a gyakorlatban idén debütáló SZÉP Kártya jelenleg a harmadik leggyakoribb cafeteriaelem a kkv-k körében” – idézi a K&H közleménye Németh Lászlót, a bank kkv-marketingfőosztályvezetőjét.

A 700 hazai kisvállalkozás megkérdezésével a GfK-val közösen végzett negyedéves kutatás azt mutatja, hogy az idén életbe lépő cafeteriaszabályozások érzékenyen érintik a vállalkozások által nyújtott béren kívüli juttatásokat. Mindegy 10 százalékponttal, 53 százalékra csökkent ugyanis azoknak a cégeknek az aránya, amelyek a jelenleg alkalmazható béren kívüli juttatások valamelyik formáját nyújtani kívánják dolgozóiknak.

Ez az elmúlt évek gyakorlata szempontjából az eddigi legalacsonyabb érték. Az étkezési hozzájárulás továbbra is őrzi elsőségét a leggyakrabban juttatandó cafeteriaelemek sorában, hisz a vállalkozások 36 százaléka számol vele. A közlekedési hozzájárulást, mint a második leggyakrabban alkalmazni kívánt béren kívüli juttatást, a kkv-k negyede tervezi nyújtani dolgozóinak idén.

Az egyre ismertebb és keresettebb Széchenyi Pihenő (SZÉP) Kártyát a decemberi felmérés során már a harmadik leggyakoribb juttatási formaként jelölték a vállalkozások. Minden 10. kkv számol vele 2012-ben. A K&H-nál eddig mintegy hétezer vállalkozás jelezte igényét a K&H SZÉP Kártya-programban való részvételre. A bank az elmúlt hónapban közel háromezer elfogadóhellyel kezdte meg az együttműködést, a szerződések megkötését. A következő hónapokban az elfogadóhelyek számának további jelentős növekedésére számítanak.

A kkv-vezetők elmondása alapján az is látható, hogy a cégmérettel párhuzamosan növekszik a béren kívüli juttatásokat nyújtó vállalkozások aránya. Míg a mikrovállalkozások kevesebb mint fele (48 százalék) alkalmazza a cafeteriaelemeket, addig a kisvállalkozásoknál 58 százalék, a középvállalkozásoknál pedig 64 százalék ez az arány.

Főként a nagyobb cégek sajátossága az egészségpénztári, illetve az önkéntes nyugdíjpénztári befizetés. A mikro- és kisvállalkozásoknál kevésbé alkalmazott két juttatási forma a középvállalkozások körében meglehetős népszerű, hiszen egészségpénztári befizetést a középvállalkozások 20 százaléka, nyugdíjpénztári kiegészítést pedig 17 százaléka tervez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.