Kevesebb autós a devizahiteles kátyúban

Bár továbbra is autósok tömege küzd a svájci frank hiteltörlesztéssel, számuk mára a két évvel ezelőttinek csupán a harmada.

A Használtautó.hu internetes szakportálnál legalábbis erre következtetnek abból, hogy portáljukon jelenleg 584-en kínálnak hitelátvállalással értékesítésre személyautót, míg két éve ez a szám még csaknem 1800 volt.

A használtautó-kereskedelem több mint 80 százalékát közvetítő internetes oldal közleménye szerint bár egyre valószínűbb, hogy az autós hitelekre továbbra sem terjed majd ki a devizahiteleseket megsegítő új csomag, ennek jelentősége ma már jóval kisebb, mint két évvel ezelőtt lett volna. "Négy éve gyakorlatilag megszűnt a devizahiteles autóvásárlás, aki emiatt bajba került, többségében már az elmúlt években igyekezett valamilyen megoldást találni a problémájára. Ha nem talált, akkor pedig már a finanszírozó vette vissza a járművet" - idézi a közlemény Szemes Árpádot, a Használtautó.hu ügyvezetőjét.

A portál szerint a hirdetési számok csupán a tendenciát mutatják, hiszen korántsem él mindenki a hitellel való eladással. Ezzel ugyanis elvész a hitelből vásárolt autó, illetve további fedezetre is szükség van a tartozás teljes rendezéséhez. Erre utal az a tény is, hogy az így hirdetett autók több mint felét nulla forinttal hirdetik, 10-15 százalékuk esetében pedig maga az eladó ajánl fel további, akár milliós összeget is a vevőnek, ha elviszi az autóját - ismerteti a közlemény.

A paradox jelenséget azzal magyarázzák, hogy az autók piaci értéke az első néhány évben rohamosan esik, miközben az amúgy is lassabban, egyenletes mértékben csökkenő tartozás összege az árfolyamváltozás miatt akár több mint a duplájára is emelkedhetett. Emiatt az eladás pillanatában a jármű értéke nem fedezi a bank felé fennálló tartozást.

Mindez főként azokra az esetekre jellemző, ahol nagyon hosszú, akár 8-10 éves lejáratra, alacsony törlesztőrészletek, illetve minimális, akár 10 százaléknál is kisebb önerő mellett vettek fel hitelt a tulajdonosok. Jelenleg a jogszabályok ebben a tekintetben jóval szigorúbbak a vásárlók védelme érdekében, ez azonban az akkori hiteleseken már nem segíthet - olvasható a közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.