Kevesebb a regisztrált álláskereső

Július végén mintegy 527 ezer álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, így az előző év azonos időszakához képest csaknem 27 ezerrel kevesebben voltak munka nélkül.

 A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján található legfrissebb munkaerő-piaci statisztikáit az MTI idézi. Mint írják, a foglalkoztatók az illetékes kirendeltségeken júliusban összesen csaknem 38 ezer munkaerőigényt jelentettek be. Ez az előző hónaphoz képest 13,4 százalékos növekedés, míg az előző év júliusához képest 8,9 százalékos csökkenés.

A legnagyobb emelkedés - mind havi, mind pedig éves összevetésben - Budapesten figyelhető meg, köszönhetően a támogatott állások bővülésének. Júliusban a támogatott állások - ennek nagy része közmunka - aránya 69,5 százalékot, a nem támogatott állásoké pedig 30,5 százalékot tett ki az NMH összesítése szerint.

Az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma júliusban csökkent, számuk 11.600 volt. Ez júniushoz képest 15,6 százalékos, éves távlatban pedig 16,3 százalékos csökkenés. 

A támogatott álláslehetőségek közel 70 százaléka teljes munkaidejű foglalkoztatásra vonatkozott, a nem támogatott állásoknál ez az arány több mint 90 százalék volt. A hónap folyamán összesen 72.800 állás állt rendelkezésre a közvetítéshez, ebből a 20.-i zárónapon 35 ezer állás maradt betöltetlen.

A legtöbb álláskeresőt továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye munkaügyi kirendeltségei tartják nyilván. Az egy évnél hosszabb ideje nyilvántartott álláskeresők száma 142.800 volt, amely az előző hónaphoz képest 3,8 százalékkal nőtt, míg az előző év azonos hónapjához képest 4,1 százalékkal csökkent. Összességében az álláskeresők több mint 27 százaléka keresett egy évnél régebben állást, az átlagos regisztrációs idő pedig 342 nap volt.

Júliusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 11,9, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 7,9 százalék volt. Az előző év azonos időszakához képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutató értéke 0,6 százalékponttal, a munkavállalási korú népességhez viszonyított relatív mutató értéke 0,4 százalékponttal volt alacsonyabb júliusban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.