Kevesebb lakás épült

Az első negyedévben kevesebb lakás épült, de többet terveztek, mint egy évvel korábban.

2015 I. negyedében 1572 új lakás épült. Ez 7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban – közli a KSH. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 2381 volt, ami 44 százalékkal több 2014 január–márciusához viszonyítva. Az épített lakások száma Budapesten 2 százalékkal csökkent, és háromszor annyi lakás építését engedélyezték a fővárosban, mint egy évvel ezelőtt.

A természetes személyek által épített lakások aránya változatlanul 56, a vállalkozások által építetteké 44 százalék, míg Budapesten az összes lakás 82 százalékát vállalkozók építették. Az építés célját tekintve saját használatra a lakások 54, értékesítésre 45 százaléka épült. Az újonnan épült lakóépületek között a családi házak aránya 55-ről 54 százalékra, a többszintes, többlakásos épületeké 42-ről 25 százalékra csökkent.

Több fővárosi beruházás befejeződésének hatására a lakóparkban épült lakások aránya 2-ről 18 százalékra nőtt. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 100 négyzetméter volt, egy négyzetméterrel több, mint egy évvel korábban. A megszűnt 350 lakás közül 29 volt önkormányzati tulajdonú. A kiadott új építési engedélyek alapján 34 százalékkal több, összesen 1236 lakóépület építését tervezik, míg a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma (867 darab) 24 százalékkal csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.