Kevesebb cég, kevesebb csaló

A magyar cégek száma tovább csökken: egyre kevesebb céget alapítanak, és egyre több a kényszertörlés - írja kedden közzétett jelentésében az üzleti információszolgáltató Bisnode. A társaság összesítése szerint mintegy 548 ezer működő cég van a piacon, amelyből az első tíz hónapban 35,7 ezer szűnt meg, emellett viszont 25 ezer új vállalkozást alapítottak.

Tavaly a cégek 6,46 százalékát törölték, míg az idén már most elérte a 6,53 százalékot a szám. A szolgáltató úgy véli, amennyiben a tendencia folytatódik, akkor 2014-re 7,8 százalék körüli érték várható. Az idei várható éves cégalapítási index ezzel szemben feltehetően mintegy 0,6 százalékponttal kisebb lesz a tavalyi 6,13 százaléknál. Megyei vonatkozásban 2014 első tíz hónapjában Pest megyében a legstabilabb a cégvilág, a vállalkozások csupán 4,81 százalékát törölték, továbbá az elemzés rámutat arra, hogy a fővárosban tevékenykedik a legtöbb vállalat, és arányaiban is itt a leggyakoribb a cégalapítás.

Alapvetően nem gond, ha kevesebb a cég: Keleti József, a cégcsoport ügyvezető igazgatója szerint a cégek számának csökkenése nem probléma, amennyiben a stabilan működő és megbízható vállalkozások maradnak talpon. Az adósságokat felhalmozó tisztviselőknek már nem olyan egyszerű új vállalkozást alapítaniuk, mint régen, ezért a csökkenés hosszú távon akár egy stabilabb cégvilághoz vezethet. A 100 millió forint árbevétel feletti cégek körében az éves cégtörlési index értéke csupán 0,48 százalék, vagyis normál ügymenetben nem tömeges a cégtörlés. Ha pedig a vállalkozások számának csökkenése révén a kóklerek és csalók tűnnek el, akkor az egész cégvilág inkább tisztul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.