Kevésbé, de még mindig jól megy a bankoknak

Az Erste Bank Hungary Nyrt. az év első felében 12,2 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el, ami 42,7 százalékkal marad el az egy évvel ezelőtti eredménytől.

Az előzetes, konszolidált, nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) alapján készült jelentése szerint a pénzintézet üzleti eredménye 45,1 milliárd forint volt, 21,2 százalékkal több mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A mérlegfőösszeg az előző év végéhez képest 4,9 százalékkal emelkedve 3044 milliárd forinton zárt június végén.

"Az adózás előtti eredmény 2010 első felében elsősorban a hitelezési dinamika csökkenése és a hitelezési veszteségekre képzett tartalékok megemelkedése miatt csökkent, a növekvő üzemi bevétel lehetővé tette, hogy a megemelkedett kockázati költségeket az eredmény sikeresen elbírja" - idézte a bank közleménye Papp Editet, a bank elnök-vezérigazgatóját.

Papp Edit a jelentést elemezve a közleményben kiemelte: a bank az első félévben a változatlanul kedvezőtlen makrogazdasági körülmények, a szigorodó szabályozási környezet és a piaci átrendeződések ellenére tartotta helyét a nagybankok sorában.

A bank üzemi eredménye 21,2 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, amelyben jelentős szerepet játszott a működési költségek 11,3 százalékos csökkentése. Ennek köszönhetően tovább javult a pénzintézet működési költségeinek a működési bevételekhez viszonyított aránya: 2010 első felében ez az arány 39,3 százalék volt, ami közel 8 százalékpontos javulás az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A lakossági hitelek területén a bank piacrészesedése 13,6 százalék, míg a lakáscélú hitelek területén 16,7 százalék lett. A vállalati hitelek esetében a bank 8,7 százalékos piaci részarányt ért el. A lakossági betétek területén 7,8, a vállalati betéteknél pedig 6,9 százalék volt a pénzintézet részesedése az idei év első félévének végén.

Az Erste Bank idei terveiről szólva az elnök-vezérigazgató a közleményben elmondta: az üzleti tevékenység középpontjában továbbra is a lakosságnak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott szolgáltatások állnak.

Erste Group: 471,9 millió euró adózott eredmény 2010 első félévében

Az Erste Csoport adózott eredménye 471,9 millió euró lett az idei első félévben, 4,1 százalékkal maradt el a 2009 első félévében mért értéktől.

AZ Erste Csoport 1,991 milliárd euró üzemi eredményt ért el 2010 első hat hónapjában. Ez 12,1 százalékos bővülést jelent az előző év hasonló időszakához képest. A költség/bevétel arány az egy évvel korábbi 52,5 százalékról 48,8 százalékra javult.

Az idei első félévben a nem teljesítő hitelek aránya az ügyfélhitelekhez viszonyítva 7,3 százalékot tett ki a 2009. június 30-án mért 5,9 százalékkal szemben.

"Az Erste Csoport tovább tudott építkezni az idei év elején tapasztalt erős növekedés után. Ezt a második negyedévben az egymilliárd eurót is meghaladó kiváló üzemi eredmény, a kockázati költségek folytatódó stabilizációja, valamint a kelet-közép-európai gazdasági fundamentumok terén bekövetkezett fokozatos javulás is segítette" - emelte ki Andreas Treichl, az Erste Group Bank AG vezérigazgatója.

Az Erste Group közlése szerint a legfejlettebb kelet-közép-európai piacai, vagyis Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország sikeresen kijutott a recesszióból. Ennek a hatására az idei esztendőben már szerény mértékű növekedésre lehet számítani ezekben az országokban.

A gazdasági fellendülést ezekben az államokban kezdetben inkább az export, mintsem a belső kereslet táplálja majd. Romániában a kilábalás lassabban zajlik, az előrejelzések szerint a gazdaság növekedése csak 2011-től fog beindulni.

Negyedéves szinten az adózás előtti eredmény 9,8 százalékkal 362,7 millió euróra csökkent az áprilistól júniusig tartó időszakban az előző negyedévi 402,1 millió euró után.

Az üzemi eredmény 2010 első negyedévében 983,2 millió eurón állt, a második negyedév végére 2,5 százalékkal 1,008 milliárd euróra bővült, így ismét az Erste Group történetének legmagasabb negyedéves eredményét érte el.

A magyarországi lakossági és kis- és középvállalkozói (kkv)divízióban a nettó kamateredmény főként a lakossági üzletág jó teljesítményének köszönhetően a 2009 első hat hónapjában regisztrált 164,9 millió euróról 12,8 százalékkal (a devizahatásokkal korrigáltan pedig 5,7 százalékkal) 185,9 millió euróra javult.

Az üzemi költségek a 2009 első félévi 105,3 millió euróról 6,5 millió euróval, vagyis 6,1 százalékkal csökkentek, így 98,8 millió eurón álltak az időszak végén. Ennek nyomán az üzemi eredmény 31,1 százalékkal növekedett, s 110,8 millió euróról 145,3 millió euróra bővült.

A 2009-es évre jellemző rendkívüli gazdasági helyzet az idén is folytatódott Magyarországon, így az Erste Bank Hungary kénytelen volt 75,9 százalékkal (devizahatásokkal korrigálva 64,8 százalékkal) megnövelni kockázati céltartalékát, ami így a 2009 első félévében regisztrált 65,1 millió euró után immár 114,5 millió euróra nőtt az idei első hat hónap végére.

A sajáttőke-arányos nyereség 6,5 százalékot mutatott az első félév végén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.