Kevés pozitívum történik a feldolgozóiparban

Roppant csúnyán mutat a Beszerzési Menedzser Index (BMI) januári értéke, az elmúlt féléves tendenciához hasonló rossz időszak 2009 óta nem volt.

Roppant csúnyán mutat a Beszerzési Menedzser Index (BMI) januári értéke, amely ismét a hazai feldolgozóipar csökkenését mutatja. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) szerint a feldolgozóipar 2010 júliusa és 2011 júliusa között ugyan folyamatosan bővült, ám az azóta eltelt hat hónapból ötször a szűkülését jelezte a mutató, erre pedig 2009 óta nem volt példa.

A BMI januári szezonálisan kiigazított értéke 49,8 ponton állt, amely elmarad a módszertan szerint stagnálást jelző 50 ponttól. Csupán az ad okot némi örömre, hogy az év első hónapjának adata legalább meghaladja a decemberi, igen alacsony 48,6 pontot. Ehhez még azt is hozzá kell tenni, hogy az 1996 óta mért januári átlag ennél sokkal magasabb, 52,1 pont, vagyis az idei év elejei index valóban nem ad okot derűlátásra.

A pesszimistább értékelést az csak erősítheti, hogy a részadatokon belül az új rendelések indexe némileg csökkent, amit csak tetéz, hogy a mostani a negyedik legalacsonyabb januári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már harmadszorra csökkent az elmúlt négy hónapban. Ilyen visszaesésre utoljára 2009 májusa és augusztusa között volt példa.

Kedvező fordulatot jelent azonban, hogy októberben csökkent a foglalkoztatottság a feldolgozóiparban, ami novemberben és decemberben is folytatódott. Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és ismét 50,0 pont fölé került, ami azért némi reményre ad okot.

A termelési mennyiség indexe is nőtt decemberi értékéhez képest, de ezzel együtt is huszonkét hónap bővülés után már harmadszor jelzi a termelt mennyiség visszaesését. Ilyen hosszú növekedési periódusra utoljára 2005 júliusa és 2007 júniusa között volt példa, akkor 24 hónapon át tartott a termelt mennyiség bővülése. A mostani érték rendkívül alacsonynak számít, az elmúlt 15 évben csak négyszer volt kisebb a növekedés üteme januárban.

A januári szállítási átfutási idő hosszabb lett decemberhez képest, és az ütem enyhén nőtt. A korábbi januári értékeket nézve az idei a legalacsonyabb érték 1995 óta. Az index értéke immár huszonhatodik hónapja van 50,0 pont alatt, ami példa nélküli.

A vásárolt készletek tovább csökkentek a márciusi nagyon enyhe visszaesés, az áprilisi–júniusi bővülés, a júliusi esés, augusztusi emelkedés, szeptemberi csökkenés, az októberi növekedés és a novemberi szűkülés után. Az idei januári érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag alatti és a nyolcadik legalacsonyabb. 2010-ben hét hónapban jelzett csökkenést az index, 2011-ben az arány hat-hat lett, és 2012 csökkenéssel nyitott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.