Kevés búzát vetettek, azt tizedeli a víz

Jelenleg még a károk nagyságát sem lehet felbecsülni, olyan jelentős mértékben károsodott az őszi búza vetése a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke közölte: a múlt évben a gazdálkodók - a szövetség adatai szerint - mintegy 900 ezer hektáron vetettek őszi búzát. Ez mintegy százezer hektárral kevesebb a szokásosnál, és az előző évinél is.

Az őszi vetésű búzából most mintegy százezer hektár áll víz alatt. Így az e területen keletkezett károkat még nem lehet felmérni, azzal meg kell várni a tavaszi munkák kezdetét. Vancsura József szerint kérdéses, hogy a víz alatt álló területen lévő vetést ki kell-e tárcsázni a földből, vagy egyáltalán az átázott talajra rá lehet-e menni a gépekkel.

A több mint egymillió hektár kukoricából mintegy 50 ezer hektárt nem sikerült eddig betakarítani. Ez mintegy 15 milliárd forintos kárt okozott a termelőknek.Az MTI korábbi információi szerint a kukoricát 1,036 millió hektárról - ez a betakarítandó terület 93 százaléka - vitték a magtárakba, összesen 6,964 millió tonnát. A termésátlag 6,7 tonna volt hektáronként.

A szaktárca korábbi adatai szerint az őszi búza 1,006 millió hektáron került a földbe, ami 93 százalékos vetési teljesítésnek felel meg.

Tavaly egymillió hektárnál kisebb területről takarítottak be őszi búzát az országban, ami régen fordult elő. Nagyon nehéz és elhúzódó aratás után a búzából mintegy 3 és fél millió tonna került a magtárakba, az előző évinél mintegy 20 százalékkal kevesebb.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.