Kevés a pénz az élelmiszeripari bankgarancia programban

Kevés lesz az élelmiszeripari bankgaranciára szánt 30 milliárd forintos keret - mondta Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára.

- Már most biztosan látszik, hogy nem lesz elég az élelmiszeripari bankgarancia program 30 milliárd forintos forrása - jelentette ki Gőgös Zoltán földművelésügyi és vidékfejlesztési államtitkár csütörtökön, egy szakmai konferencián Budapesten. A program lényege, hogy az alapvető élelmiszeripari tevékenységekkel foglalkozó élelmiszeripari vállalkozások a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) által adott bankgaranciával középlejáratú forgóeszköz hitelt vehessenek fel a kereskedelmi bankoktól.

Gőgös Zoltán a Mezőgazdasági Ágazati Párbeszéd Bizottság konferenciáján kérdésre válaszolva elmondta: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) látják, hogy a bankgaranciát kicsit nehézkesebb felvenni, de a válság előtt kezdődő problémákat nem lehet ezzel a programmal kezelni. Ellenkező esetben ugyanis az országnak rengeteg pénzt kellene befizetnie az Európai Uniónak - tette hozzá.

A hús-, a baromfi, a tej-, a burgonya-, továbbá a gyümölcs és zöldségfeldolgozással, -tartósítással, malom- és sütőipari tevékenységgel, valamint szőlőbor-termeléssel foglalkozó cégeknek nyújtható bankgarancia mértéke 80 százalék, amihez az állam 90 százalékos készfizető kezessége járul. A program működtetéséhez 30 milliárd forint garanciakeretet különített el az állam, ami teljes körű kihasználás esetén 37,5 milliárd forint hitel igénybevételét teszi lehetővé. A vállalkozások 200 millió és 2 milliárd forint közötti összegben igényelhetnek bankgaranciát, kivéve, ha csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolás vagy végrehajtási eljárás alatt állnak, lejárt esedékességű köztartozásuk van, illetve az uniós szabályok szerint nehéz helyzetben lévő élelmiszeripari cégnek számítanak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.