Kevés céget alapítanak

A cégalapítások számában nem látja visszatükröződni a gazdaság felpörgését az Opten.
A cégalapítások szempontjából minden idők egyik leggyengébb hónapja volt 2016 júliusa - írja az Opten céginformációs szolgáltató. 1844 új vállalkozást alapítottak a hónapban, ami 13 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Júniushoz viszonyítva ez 28 százalékos visszaesés – derül ki a szolgáltató elemzéséből.

"Bár a nyári hónapok általában nem túl erősek cégalapítás szempontjából, 2016 júliusa ebből a szempontból a szezonalitást figyelembe véve is meglepetést hozott" – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója. Az 1844-es szám az utóbbi öt év egyik leggyengébb adata. A 2015-ös bázis is alacsony.

"A reálkeresetek és a gazdaság növekedése, a hitelkínálat javulása elméletileg jó táptalajt jelentene az új vállalkozások számára, mégis úgy tűnik, hogy a bizalom nem állt helyre" – emelte ki Pertics Richárd. A képet ugyan némileg árnyalja az a tény, hogy a cégalapítások számának csökkenését elősegítették az elmúlt évek szigorításai, de ennek a hatásnak többnyire már le kellett volna csengenie. A jogszabályi háttér gyakori változása továbbra is hordoz némi kockázatot a vállalkozók számára.

Az idei év hetedik hónapjában mintegy 3712 céget töröltek. Ez némi csökkenést jelent mind az előző hónaphoz, mind az előző év azonos időszakához viszonyítva. "A júliusi cégtörlési adatokban nincs túl sok meglepetés, illeszkedik az időszaki adatokba, figyelembe véve, hogy több éves cégtörlési hullám vége fele járunk" – mondja Pertics.

Júliusban 625 új felszámolási eljárás indult, vagyis a hazai vállalkozóknak továbbra is résen kell lenniük. Júliusban a felszámolások száma csökkent. A cégbíróság által kezdeményezett kényszertörlések száma több mint 50 százalékkal esett vissza: számuk tavaly júliusban 3134, idén júliusban 1436 volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.