Kettős szakadék Európában

A jövedelmekben és a foglakoztatási folyamatokban kettős európai szakadék kialakulását érzékeli Andor László uniós biztos, aki a húszéves GKI Gazdaságkutató keddi születésnapi konferenciáján beszélt.

Túlméretezettnek látszik a magyar közfoglalkoztatási program, nemcsak létszámában, hanem atekintetben is, hogy a költségeit milyen hatékonysággal lehetne más munkahelyteremtő erőfeszítésékre fordítani – mondta Andor László uniós biztos a húszéves GKI Gazdaságkutató Gazdasági kormányzás csendesülő (?) viharban című konferenciáján, kedden. Hozzátette, hogy válság idején mindenütt alkalmazzák a közmunkát, mint a szociális feszültség enyhítésének eszközét, de nem ilyen mértékben.

Andor László szerint az európai gazdasági modell gyenge és befejezetlen
Andor László szerint az európai gazdasági modell gyenge és befejezetlen

Előadásában Andor felhívta a figyelmet rá, hogy öt év válságkezelése után még mindig sok a nyitott kérdés Európában, s hogy a pénzügyi, reálgazdasági, foglalkoztatási és szociális válság minden elemét átfogóan kezelni kell. Kettős szakadék kialakulásáról is beszélt. Az első a jövedelmi, amely a gazdagabb, alacsony munkanélküliségi rátát és jó növekedési képességet megőrző tagállamok és a magas munkanélküliséggel és mélyülő recesszióval küszködő úgynevezett periféria országok között húzódik. A másik viszont a foglalkoztatás szerkezetén belül formálódik, hiszen tömegesen munkanélkülivé a munkavállalók középkategóriája vált, jellemzően az iparban. Míg a magasan és az alacsonyabban képzett munkaerő iránt növekedett a kereslet. A megoldás az európai szinten igen mérsékelt mobilitás ösztönzésében és az iparpolitikai kezdeményesekben ragadható meg, hangsúlyozta Andor, aki emlékeztetett a bizottsági javaslatokra, hogy az ipar részarányát 16-ról 20 százalékra kellene emelni.  

A GKI a konferenciára időzítette egyébként idei előrejelzésének publikálását. A friss prognózis szerint a magyar gazdaság 2013-ban nem bővül, a beruházások két százalékkal csökkennek, a költségvetés hiánya 3,5 százalékra kúszik fel, de akár 0,5-1,0 százalékponttal is magasabb lehet a GDP arányában, ha az európai bíróságon például a telekomadó ügyében elmarasztaló ítélet születik.

A beruházások kirívóan alacsony voltára utalt előadásában Alex Lehmann, a londoni EBRD vezető közgazdásza is, aki térségi összehasonlításban szemléltette, hogy a magyar beruházási aktivitás a 2000-es szint alá esett vissza. Ebben az évben az EBRD szerény recessziót becsül Magyarországon, de az egész térség helyzetét nehéznek ítéli, a megnehezült piaci finanszírozási környezetben. A közvetlen tőkebefektetések mennyiségének csökkenését jelezte Lehmann, s megjegyezte, hogy az országok közötti hitelességi, kiszámíthatósági különbségeket a továbbiakban sokkal jobban számításba veszik a befektetők. Leszögezte: Magyarországon nincs fiskális és monetáris politikai mozgástér, így a növekedést csak jól átgondolt és a befektetőket is meggyőző strukturális reformokkal lehetne serkenteni, vagyis hiteles gazdaságpolitikára és szilárd szabályozási környezetre lenne szükség, ideértve az adókat, különösen a banki különadókat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.