Kettészakad a Hewlett-Packard

A nagyobb hatékonyság és a jobb jövedelemtermelő képesség érdekében kettéválik a világ negyedik legnagyobb informatikai óriása, a Hewlett-Packard (HP) – erősítették meg a cégnél. A személyi számítógépeket (PC) és nyomtatókat gyártó részleg, illetve a többi között szervereket, adattárolókat készítő üzleti részleg külön utakon jár majd, utóbbihoz tartoznak majd a szolgáltatások és a szoftverfejlesztés is.
Meg Whitman felülbírálta korábbi véleményét
Meg Whitman felülbírálta korábbi véleményét
Rick Wilking / Reuters

A PC-részleg megtarthatja az eddigi logót és a HP nevet, az üzleti részleg pedig Hewlett-Packard Enterprise néven folytatja a munkát. Az előttünk álló egy évben levezénylendő válást követően mindkét cég részvényeivel lehet majd kereskedni a tőzsdén. Meg Whitman vezérigazgató a szétválasztást azzal magyarázta, hogy így még agresszívabban tudnak fellépni és kihasználni a gyorsan változó technológiai szektor nyújtotta lehetőségeket. A szétválás ötletét eredetileg Whitman előde, Leo Apotheker szorgalmazta még 2010-ben, annak láttán, hogy a PC-piacon öldöklő konkurenciaharc és alacsonyabb haszonkulcs elszívja a cég energiáit a dinamikus fejlődési szakaszba lépő informatikai fejlesztésektől és szolgáltatásoktól.

Érdekesség, hogy a HP-t 2011 óta irányító Whitman korábban egyben akarta tartani a vállalatot, arra hivatkozva, hogy hatalmas méreténél fogva riválisainál jobban tudja érvényesíteni beszállítóinál az árakkal kapcsolatos elképzeléseit. Ennél azonban mára a rugalmasság, a versenyképesség növelése és a független finanszírozás fontosabb tényezővé vált a vezérigazgató szemében. Aki ezentúl két lovat is megül egyszerre, hiszen a Hewlett-Packard Enterprise vezérigazgatója lesz – itt a végrehajtó szerep egy másik hölgynek, Patricia Russónak jut, – s egyben elnökként felügyeli a HP pályafutását. Az új HP-nél a jelenlegi nyomtatási üzletág-igazgató, Dion Weisler látja el mindkét feladatot.

A mai HP sokáig a világ legnagyobb számítástechnikai cége volt, de ma is az élmezőnyhöz tartozik. A két új cég méretre nagyjából egyező lesz, s várhatóan testvériesen megosztoznak a HP forgalmán, ami a 2013-as pénzügyi évben 112 milliárd dollárt tett ki. Összehasonlításul: a piacvezető Samsung 212 milliárdot kasszírozott az elmúlt pénzügyi évében. A mostani válás egyébként nem unikum a maga nemében: az eBay internetes aukciósház is azt tervezi, hogy leválasztja magáról és önálló útjára engedi a sikeres online fizetési rendszert működtető PayPalt, utóbbi így eredményesebben tudja felvenni a versenyt szaporodó riválisaival. Az ügy pikantériája, hogy Whitmant épp az eBay-től szerződtették a HP-hez három évvel ezelőtt.

A válás azonban nem csak előnyökkel, áldozatokkal is jár. A folyamatosan karcsúsító HP újabb ötezer dolgozóját küldi el. A részvényeseire jobban ügyel a vállalat: ők mindkét új cég papírjaiból kapnak, és számukra a műveletnek nem lesz adóvonzata sem – tudta meg a Reuters. Ez is közrejátszhatott abban, hogy az új hírre az árfolyam négy százalékkal 36,6 dollárra tudott erősödni a New York-i tőzsdén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.