Kettessel kezdődik a kamat

A kamat kettessel, az euróárfolyam hármassal kezdődik a következő hónapokban - szűrhető le a devizapiaci mozgásokból és a jegybank monetáris tanácsának keddi döntéséből.

A testület ülésen 2012 augusztusa óta sorozatban tizennyolcadik alkalommal vágtak kamatot, ezúttal 15 bázispontnyit, amivel az eddigi 3 százalékról 2,85 százalékra módosult az irányadó ráta. A döntés voltaképp megfelel az előzetes elemzői várakozásoknak: az arany középutat jelenti az eddigi 20 bázispontos vágások és a többség által várt 10 bázispont között.

Az ülésről három órakor kiadott rövid közleményben a tanács megerősíti az egy hónappal ezelőtt ismertetett új álláspontját, miszerint óvatosan, a külső körülmények maximális figyelembevételével kisebb lépésekben, defolytatódhat a kamatcsökkentési ciklus.

És folytatódni is fog, efelől szemernyi kétségük sincs az elemzőknek. Balog Ádám MNB-alelnök egy hete a 2,5 százalékos szintet sem tartotta elérhetetlennek – minden a nemzetközi befektetői kockázatvállalás alakulásától függ. A lapunk által megkérdezett elemzők szerint a választások közeledte nem befolyásolja az MNB monetáris politikáját, a kamatcsökkentések tavasszal is folytatódnak, s ezzel nem fognak témát szolgáltatni az ellenzéknek.

A növekedési hitelprogram feltételeinek további enyhítésével és az eredmények propagálásával közvetve azért beszállhat a kampányba a nemzetgazdasági miniszterből jegybankelnökké előlépett Matolcsy György vezette intézmény.

A lényeges döntések azonban nem érzelmi alapon, hanem a számok mérlegelése alapján születnek a jegybanknál. A számok pedig azt támasztják alá, hogy maradt mozgástér a kamatvágásra. Az infláció alakulása ebből a szempontból biztató, hiszen a decemberi 0,4 százalék után a beharangozott újabb rezsicsökkentések nyomán tartósan kordában lehet tartani az árakat, és az idei 1,5 százalék körüli átlagos pénzromlási ütemet feltételezve pedig a forint kamatprémiuma is egy százalék környékén maradhat, azaz nem veszít jobban vonzerejéből, mint a többi feltörekvő piaci deviza. Megjegyzendő, hogy a kormány 2,4, az MNB 1,3 százalékkal számol 2014-re.

A külső környezet is támogató, a nemzetközi helyzet nem fokozódik, a viszonylagos nyugalmat az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed sem szándékozik megzavarni, erre utal, hogy a havi 85 milliárd dolláros likviditásbővítő programjából csak lassan száll ki, időt hagyva a piacoknak az alkalmazkodásra. A magyar csődkockázati felár (CDS) 230 bázispontnál jár, 3,5 éve volt ennyire alacsony. Megjegyzendő, általános csökkenés van a csődkockázat elleni biztosítások piacán, vagyis nem magyar sajátosság a felár mérséklődése.

A forint kamatprémiuma azonban folyamatosan olvad, és ez az árfolyam gyengülésén is látszik. A kamatdöntést 303 forinton várta az euró. Nem segített rajta a török jegybank sem, amely nem kelt az egy hónap leforgása alatt tíz százalékkal leértékelődő líra védelmére, és keddi kamatdöntő ülésén változatlanul 7,75 százalékon hagyta az irányadó rátát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.