Kétszázmilliárdot vittek ki a külföldi befektetők

Néhány hét alatt 200 milliárd forinttal csökkent a külföldi befektetők forint-állampapírállománya. Ebben szerepet játszhatott egy lejárat és a dollárkötvény-kibocsátás is, de az is lehet, hogy óvatosabbak lettek – írja a Világgazdaság.

Egyik napról a másikra komoly mértékben lecsökkent a külföldiek magyar forint-állampapírállománya – derül ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adataiból. Névértéken számolva a külföldi befektetők február elején még bőven 5 ezermilliárd forintnyi forintban denominált állampapírt tartottak, február 12-én viszont hirtelen 100 milliárd forinttal csökkent a náluk lévő mennyiség. Azóta pedig még további állampapíroktól váltak meg, így február 20-án már csaknem 200 milliárd forintnyival kevesebbet birtokoltak, mint a hónap elején – hívja fel a figyelmet a jelenségre a Világgazdaság.

Az állomány csökkenésének egyik logikus oka az volt, hogy február 12-én járt le a 2013/D kötvény 366 milliárd forint értékben, ebből az ÁKK tájékoztatása szerint 110 milliárd forintnyi volt külföldi kezekben. Azt, hogy ez a lejárat okozott nagyobb mértékű csökkenést a külföldiek állományában, az is alátámasztja, hogy ugyanazon a napon, amikor hirtelen lecsökkent a náluk lévő mennyiség, az átlagos hátralévő futamidő megnőtt. A lejárat napján már csak átlagosan 3,8 év volt ez az időszak, azóta viszont ismét 3,9 év fölé emelkedett.

Amit viszont furcsállnak a szakemberek, hogy miközben a feltörekvő piaci kötvényalapokba folyamatosan áramlott az idén is a friss tőke, ez a folyamat miért állt meg az év elején a magyar állampapíroknál. A külföldi befektetőknél lévő forintállampapírok mennyisége névértéken tavaly több mint 1200 milliárd forinttal nőtt, és decemberben lépte át először az 5 ezermilliárd forintos lélektani határt.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint is rekordon állt az év végén a külföldiek állampapír-állománya, árfolyamértéken számolva ekkor már több mint 10 ezer milliárd forintnyi volt náluk, ebből több mint 4400 milliárd volt az egy éven túli lejáratú forintkötvény.

Januárban viszont az ÁKK adatai szerint megtorpant a beáramlás, és a jelek szerint a februárban lejárt papírokat sem újították meg eddig a befektetők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.