Kétszáz milliárd eurós programot hirdet az EU

Az adócsökkentéstől a közkiadások emeléséig, az útépítéstől és a szigetelésen át a szélessávú internetig – minden elképzelhető programot belevett az Európai Bizottság „az ahány ország annyiféle megoldás” ihletésű élénkítési tervébe, amelynek összege 200 milliárd euróra, azaz az össztermék 1,5 százalékéra rúg.

Az intézkedések zömét persze válság nélkül is ösztönözni kellett volna. – Konzultáltunk és konzultálni fogunk, hogy időben, de időlegesen és a lisszaboni versenyképességjavító programhoz illeszthetően, a lépéseket koordinálva válaszoljunk a pénzügyi válság egyre nyomasztóbb gazdasági hatásaira – ezt az üzenet küldte tegnap José Manuel Barroso bizottsági elnök és Joaquin Almunia pénzügyi biztos, amikor bejelentette, hogy az EU 200 milliárd euróra, a huszonhetek nemzeti össztermékének 1,5 százalékára tehető élénkítési tervet terjeszt elő, amelyet a decemberi csúcson az állam-, és kormányfők jóváhagyhatnak.

Nem derült ki viszont pontosan, miből is jön össze ez a keret, amelyet kedden még 130 milliárdra, vagyis egy százalékosra tettek a brüsszeli elemzők. Miután kedd este kiderült, hogy az Egyesült Államokban a jegybank nyolcszázmilliárd dollárral (több mint hatszázmilliárd euróval) segíti a hitelezés újraindulását, a bizalom helyreállítását, a tegnapi bizottsági ülésen megemelhették az összeget, hogy ne legyen túl nagy a különbség.

A tagállamok egy része már tett felajánlásokat, más része még gondolkodik, de nekik kell állni a kétszázból százhetven milliárdot. A maradék harmincból tizenötöt az Európai Beruházási Bank (EIB) kínál kölcsön formájában, elsősorban a kis- és középvállalkozásoknak, a másik tizenötöt az uniós büdzséből préselik ki, amelyben azonban alig van mozgástér. El nem költött pénzeket söpörnek össze, átcsoportosítanak, előre hoznak kifizetéseket és előtérbe helyezik az előfinanszírozást. A szociális, kohéziós, strukturális alapokból  jöhet most gyorsan több pénz, jórészt olyasmire, amire egyébként is költene az EU, csak eddig nagyon lassan haladt a tervek jóváhagyásával. A célok felsorolásából ez egyértelművé válik, Almunia tíz pontba sűrítette őket.

Korábban meghirdetett céljait most mentőkötélként dobja a Bizottság a tagországok közé. Szeretnék fenntartani annak látszatát, hogy minden szabály, amelyet most a tagországok kényszerűen áthágnak, teljesen rendben van, s nagyjából két év múlva a folyamatok visszaterelhetők a normál kerékvágásba. A stabilitási paktumról, s az abba 2005-ben beépített rugalmasságról tegnap is hosszan értekezett Almunia, hiszen nyilvánvaló: jövőre és 2010-ben jó néhány ország túllépi a költségvetési hiány plafonját, azaz a GDP három százalékát.

A rendkívüli időkre tekintettel ezt rugalmasan kezelik majd, folyamatos lesz a konzultáció. Barrosóval együtt azonban egyértelművé tette: azok az országok, amelyek pénzügyi helyzete rossz, nem élhetnek a költségvetési élénkítés eszközével, számukra az alapok átcsoportosítása, a többiek lendülete adhat segítséget. Sem a Nemzetközi Valutaalap, sem az unió nem azért adott és ad hitelt, hogy az érintettek azt elköltsék, hangoztatták. Ezzel behatárolták Magyarország, Lettország, s még néhány állam mozgásterét.

A Bizottság mindenképpen szeretné elérni, hogy a tagországok összehangolják lépéseiket. S minthogy minden uniós államnak más és más a helyzete, a megoldás is sokféle lehet. Azaz ahol áfát csökkentenek a fogyasztás serkentésére, jól teszik, ha az ötlet beválik. Ahol más intézkedéseket vezetnek be, az is rendben van. A nehéz helyzetben talán elfogadják a helyi szolgáltatásoknál alkalmazható csökkentett áfát, ez segítheti a foglalkoztatás szintjének őrzését, esetleg javítását.

Az egyes országok lépéseit folyamatosan egyeztetik, három hét múlva részletes elemzést is készít a Bizottság. A pénzügyminiszterek a jövő héten találkoznak, aztán következik a csúcstalálkozó, ahol az egészre rábólinthatnak az állam-, és kormányfők, akiknek nemcsak a válsággal, hanem az esetlegesen egymást kioltó nemzeti intézkedések rémével is szembe kell nézniük. Ez a közös érdek. Az utóbbi hetekben, napokban folyt vitákat - az áfacsökkentésről, az állami támogatásról vagy a költségvetési hiányról - ennek alá kell rendelniük. Különben nemcsak a gazdaság, hanem az unió is válságba kerül.

 

Reagálások az EU-csomagra

Magyarország támogat minden olyan kezdeményezést az Európai Unióban, amely a magyar export szempontjából legfontosabb országok gazdaságát élénkíti, így kiviteli lehetőségeinket bővíti - közölte az MTI-vel a Pénzügyminisztérium (PM). Közleménye szerint hazánk exportjának több mint 70 százaléka az Európai Unióba irányul, így alapvető az ország gazdasági növekedési  lehetőségei tekintetében, hogy ez a térség milyen hatékonyan tud védekezni a recesszió ellen.

A dokumentum kitér arra: az Európai Bizottság 200 milliárd eurós csomagra tett javaslatot azért, hogy a nemzetközi pénzügyi válság reálgazdaságra átterjedő kedvezőtlen hatását tompítsák. Ez a csomag  ugyanakkor azt is megfogalmazza, hogy azok az országok, így  Magyarország is, amelyeknek a költségvetési helyzete nem teszi lehetővé az élénkítést költségvetési eszközökkel, tovább folytassák stabilizációs, egyensúlyjavító programjukat, elsősorban arra  koncentráljanak.

A PM szerint ennek megfelelően Magyarország is csak olyan intézkedéseket kíván tenni a világgazdasági válság kedvezőtlen hatásainak mérséklésére, amelyek összhangban vannak a meghirdetett  egyensúlyjavítási célokkal, biztosítják az államháztartás  finanszírozási igényének tervbe vett mérséklését.

A pénzügyi tárca közleménye egyúttal felhívja a figyelmet arra is, hogy az uniós csomag olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek javítják a kis-, és középvállalkozások likviditását, segítik a  munkahelyek megőrzését. Magyarország is alkalmazza ezeket az  eszközöket, amikor a gazdasági csúcson programot hirdetett a  vállalkozások forráshelyzetének javítására, munkahelyek megőrzésére, piacok bővítésére - áll a PM közleményében.

Megvannak az első nemzetközi reakciók is. - Azt kellene tudni, honnan vegyük a pénzt! Ez a fő kérdés - reagált a 200 milliárd euros költségvetési gazdaságösztönző intézkedés csomag hírére Donald Tusk. A lengyel miniszterelnök kijelentette: "Ha valami hiányzik manapság a piacon, hát az a pénz. Óvatosan  bánnék az efféle politikai deklarációkkal. Komolyan majd akkor lehet  beszélni erről a tervről, ha elfogadták."

- Amikor vezetőkkel beszélgetek, nem csak európaiakkal, mind azt mondja: betesz 100, 250 vagy akár 500 milliárd eurót. Én is  hirdethetném, hogy beteszek milliárdokat, csak lábjegyzetben hozzá  kellene tennem: ha sikerül kölcsönt szereznem - fejtegette Tusk. Szerinte Lengyelország "támogat minden elképzelést az EU-ban, amely segít stabilizálni a piacokat, és korlátozza a manipuláció és  a spekulatív támadások lehetőségét", de "nyugodtak maradunk, és a  javaslatokat a lengyel érdekek fényében ítéljük meg"

 

Az EU mentőcsomag céljai, 10 pontban
1. Foglalkoztatás támogatása
2. Munkaerő-kereslet támasztása, megfontolandó a közterhek csökkentése
3. Hozzáférés a hitelhez, itt jön a képbe az EIB
4. Adminisztrációs terhek mérséklése
5.Infrastruktúra fejlesztése: utak, vasutak, energiahálózatok
6. Energiahatékonyság növelése az épületek szigetelése révén, azaz az építőipar serkentése
7. A „zöld” termékek népszerűsítése, akár áfacsökkentéssel
8. Beruházás a kutatás-fejlesztésbe, innovációba és oktatásba
9. A tiszta technológiák előtérbe helyezése az autógyártásban – erre kaphatnak pénzt a gyárak
10. Nagy sebességű internet mindenkinek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.