Kétszáz embert bocsát el a GySEV

Tizenhárom százalékos létszámleépítésről döntött a Győr-Sopron-Ebertfurti Vasút (GySEV) Zrt. Székely Csaba, a cég vezérigazgatója főleg azzal indokolta a kényszerű intézkedést, hogy a pénzügyi válság miatt visszaesett az árufuvarozás. A csaknem kétszáz dolgozó jövő évi elbocsátásáról egyeztetnek a szakszervezetekkel.

A GySEV – melynek többségi tulajdonosa a magyar állam, az osztrák állam 34,5 százalékot birtokol, a Speditions Holding Gmbh. pedig 5,9 százalékban részese a nemzetközi vállalkozásnak – évente átlagosan hétmillió tonna árut és 5 millió utast szállít.

A pénzügyi-gazdasági válság előszele már hónapokkal ezelőtt is éreztette hatását a vállalatnál, s a helyzet a második félévben sem változott, sőt, további kedvezőtlen folyamatokra számítanak. A cég nagy ügyfelei ugyanis többek között az autógyárak, amelyek jelentős része a világ minden táján csökkentette termelését.

Székely Csaba szerint két fő tulajdonosuk már jelezte, hogy jövőre csökken az állami támogatás mértéke is. Ezekre a kedvezőtlen változásokra elsősorban a nagyberuházások folytatásával, tehát fejlesztésekkel válaszolnak a társaságnál, ám az ésszerű leépítés is elkerülhetetlen – mondták a cég vezetői. A munkavállalókat a jövő év elején küldik el.

Székely Csaba az idén szeptember közepén jelentette be, hogy uniós támogatásra alapozva mintegy 50 milliárd forintból fel akarják újítani a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonalat. Ez a fejlesztés – a biztonságosabb közlekedés megteremtése mellett – több mint félórával csökkenti a menetidőt az említett szakaszon. A GySEV a korszerűsítéstől azt várja, hogy a kamionos áruszállítás helyett egyre többen választják a vasutat. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.