Két számjegyű növekedés exportban és importban

Májusban az euróban számított export és import csaknem azonos mértékben, 1,7, illetve 1,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint az euróban számolt export az előző három hónapban elmaradt az egy évvel korábbitól, az import két hónapig nem nőtt. Az export februárban 1,2, márciusban 3,1 áprilisban 4,0 százalékkal esett vissza, míg az import márciusban 0,6, áprilisban 3,5 százalékkal csökkent. 

Miután a forint az euróhoz képest 10,0, a dollárhoz képest 23,4 százalékkal gyengült egy év alatt, forintban két számjegyű export- és importnövekedést regisztrált a KSH: az export 12,5, az import 12,7 százalékkal haladta meg a tavaly májusit. A májusi 701 millió euró kereskedelmi többlet alig, mindössze 3 millió euróval több az egy évvel korábbinál, forintban 19 milliárddal nőtt az aktívum, 206 milliárdra.

Az év első öt hónapjában az export euróban 0,9 százalékkal csökkent, az import 0,4 százalékkal nőtt. Mivel az euró és a dollár forintárfolyama januártól májusig minden hónapban magasabb volt az idén, mint egy évvel korábban, az öthavi forgalom forintértéke az exportban 8,6, az importban 10,1 százalékos növekedést mutat.

A 2,827 milliárd euró öthavi exporttöbblet 425 millióval kisebb az egy évvel korábbinál, miután mind az öt hónapban csökkent az aktívum. Forintban az egyenleg 44 milliárddal romlott, és 832 milliárd forint volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.