Kétperces egy átlagos mobilhívás

A harmadik negyedév végén a mobiltelefon-előfizetések száma 11,8 millió volt. A beszélgetések időtartamának 76 százaléka mobiltelefonokról indított hívásokból származott. Az internetelőfizetések száma 1 év alatt 413 ezerrel gyarapodott, megközelítette a 2,6 milliót - derül ki a KSH friss adataiból.

A mobiltelefon-előfizetések száma az előző év azonos időpontjához képest 11 ezerrel lett magasabb. Ugyanakkor a 2009 elején elindult csökkenés folytatódott, a III. negyedév végi 11,8 milliós állomány 107 ezerrel volt alacsonyabb, mint június végén.

A negyedév végén 100 lakosra 118 mobilelőfizetés jutott. Az előfizetéseken belül a havidíjas csoport ismét bővült, de kevésbé, mint amennyire a feltöltőkártyásé fogyott. A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 382 ezerrel esett, részarányuk tovább csökkent. A mobilhálózatban a negyedév folyamán 2 százalékkal kevesebb hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban, eközben 4 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő.

Egy előfizetésre átlagosan 354 percnyi beszélgetés jutott. 1 hívás átlagos hossza 2,1 perc volt. Bár egyre több vállalkozás (köztük kábeltévé-, illetve internetszolgáltató) kínál vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, 2009 szeptemberének végén - előzetes adatok szerint - az egy évvel korábbinál 77 ezerrel kevesebb, 3,1 millió vezetékes fővonal volt üzemben, ennek 13 százaléka kábeltévés, 17 százaléka ISDN.

A június végi adathoz képest a csökkenés 11 ezres. A 100 lakos-ra jutó vezetékes fővonalak száma az időszak végén 31 volt. A vezetékes vonalakról indított hívások száma 11, időtartama 10-kal csökkent az előző év harmadik negyedévéhez képest.

A visszaesés hátterében a mobilforgalom emelkedése, valamint az egyre inkább terjedő ingyenes internetes telefonálási lehetőség áll. Az egy vezetékes vonalra jutó beszélgetések (adatcélú forgalom nélküli) időtartama 419 perc volt, ami 6 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A vezetékes hálózatokban indított hívások átlagos időtartama 3,1 percet tett ki, az internethívások nélküli adat 3 perc volt.

Az árak mérséklődése és a gyakran jelentős ingyenes idősávot is tartalmazó akciós díjcsomagok terjedése nyomán az előfizetők kevesebbszer, de hosszabb ideig beszélgetnek, mint mobiltelefonról. Az összes telefonbeszélgetésre fordí-tott idő 76 százalékát mobilkészülékekről indított hívások tették ki. A vezetékes vonalról kezdeményezett internetcélú hívások száma 54, időtartama 59 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Folytatódott az internetpiac bővülése: kevesebb ugyan a szolgáltató, az előfizető azonban több. 2009 III. negyedévében az internetszolgáltatók száma 380 volt, 19-cel kevesebb, mint egy évvel korábban. A piac koncentrált, 20 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát. Az internetelőfizetések száma 2009 harmadik negyedévében június végéhez képest 165 ezerrel emelkedett.

Szeptember végén számuk közel 2,6 millió volt, ez 19 százalékkal több, mint 2008 ugyanezen időpontjában. Az internetpiac fejlődése - az egyre korszerűbb technológiák térnyerése mellett - a szolgáltatók közötti élesedő versenynek is köszönhető.

Miközben a vezetékes internet két legjelentősebb típusának terjedése lelassult, a vezeték nélkülia szegmens egy év alatt 44 százalékkal bővült. A nagymértékű változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet, melynek növekedése 54 százalékos volt. Az összes internetelőfizetés 30 százaléka a mobil kategóriába tartozott, részaránya egy év alatt 7 százalékponttal növekedett.

A széles sávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos elő-fizetések 10%-kal gyarapodtak, az xDSL-előfizetések száma kis mértékben csökkent. A széles sávú (kábel- és xDSL-) internetre történő előfizetések száma egy év alatt 5 százalékkal nőtt. Egyelőre nem képvisel nagy részarányt, de éves viszonylatban 2,5-szeresére bővült a - például a LAN- (optikai) internetet is magában foglaló - egyéb kategória előfizetéseinek mennyisége.

Az összes előfizetésen belül 2008 III. negye-dévéhez képest lényegében nem változott a betárcsázós (kapcsoltvonali és ISDN együtt), 2, illetve 6 százalékponttal csökkent a kábeltévés és az xDSL-, viszont 6 százalékponttal lett magasabb a vezeték nélküli szegmens előfizetéseinek részaránya. Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a III. negyedévben 37,1 milliárd forint felett volt, ami folyó áron 2 százalékkkal több az egy évvel korábbinál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.