Közel a kétmillióhoz a gyorsinternet-előfizetők száma

Júniusban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 795 ezer volt, a legnagyobb kábelszolgáltatók előfizetései 778 ezerre nőttek, míg az FTTx, vagyis az optikai szálon nyújtott szolgáltatásra 235 ezer előfizetés volt a hónap végén, így az év hatodik hónapjában összességében 1,982 millió vezetékes szélessávú internet-előfizetést tartottak nyilván a teljes piacon.

A teljes piacon Magyar Telekom a listavezető, részesedése 34,6 százalék, második a UPC 20,9 százalékkal, a harmadik a sorban több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 12,3 százalékot tesz ki. Jelentős előfizetői tábora van még a Diginek és az Invitelnek - áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleményében. 

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók által nyilvántartott vezetékes- és kábeltelevízió-hálózatos hangátviteli csatornák száma összességében tovább csökkent közel 2,964 millióra a májusi csaknem 2,986 millióról.

A teljes hangcsatorna-számon belül a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 2,15 millió (az előző hónapban 2,18 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 644 ezer (az előző hónapban 638 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 109 ezerre nőtt az előző havi 108 ezerről.  A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke a májusi 2, 986 millióról 2,964 millióra esett vissza június végére.

A vezetékes hangszolgáltatások terén -  a teljes piacot alapul véve - legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ez 63,3 százalékot jelentett június végén. Második helyen az Invitel áll 12,9 százalékkal, ezután a UPC 10,1 százalékkal, majd a Digi 7,5 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó 6 százalékán több tucat kis szolgáltató osztozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.