Elkaszálták a Filly pónit meg a Nappy kutyust

Az elmarasztalt két vállalkozás a GVH szerint túl agresszíven buzdította a gyerekeket a vásárlásra.

A Gazdasági Versenyhivatal párhuzamosan két eljárásában is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot állapított meg kiskorúaknak szóló tájékoztatások miatt, ezért két vállalkozásra összesen 2 millió forint bírságot szabott ki – adta hírül a GVH.

Az M-Ágnes Játékkereskedő és Készítő Bt. által forgalmazott „Nappy” játékkutyusokat és a „Filly” póni királyi családot a vállalkozás reklámfilmekkel, plakátokkal és a honlapján megjelenő hirdetésekkel népszerűsítette.

A reklámokban megjelenő üzenetek (pl. „Gyűjtsd össze mindegyiket!”) a játékok megvásárlására szólították fel a kiskorúakat, hiszen a gyűjteményük csak akkor lehetett teljes, ha annak összes darabját megvásárolták.

Mivel a termékek nem átlátszó csomagolásban kerültek értékesítésre, a fogyasztók nem tudhatták, hogy a „Filly”, illetve a „Nappy” termékek közül pontosan melyiket vásárolják meg, így előfordulhatott az is, hogy a gyűjtemény egy darabját több alkalommal is megvásárolták.

A vizsgált reklámok elsősorban a 10 év alatti korosztályt célozták meg, amelynek tagjai életkorukból fakadóan különösen kiszolgáltatottak, mivel rájuk erőteljesebb hatást képes gyakorolni a reklámban szereplő felhívás.

Az Egmont-Hungary Könyv- és Lapkiadó Kft. a „20 éves az Egmont kiadó” nyereményjátéka kapcsán olyan üzeneteket fogalmazott meg (pl. „Gyűjtsd az Egmont matricákat egész évben és nyerj!”) az általa kiadott magazinokban, kirakati plakátokon és az internetes honlapján, melyekben kiskorúakat közvetlenül szólított fel a magazinok megvásárlására.

A vállalkozás a játék népszerűsítése során az Egmont magazinokon megjelenő matricák gyűjtésére szólította fel a gyerekeket, melyekért cserébe a negyedévente megrendezett sorsolásokon vásárlási utalványokat, könyvcsomagot, magazin-előfizetést lehetett nyerni, valamint az összes beküldő között év végén egymillió forintot sorsoltak ki.

Ezt alkalmasint most az Egmont lapkiadó másik egymillió forinttal is kiegészíthette, igaz, ezt most a GVH-nak kell befizetnie a versenytörvény értelmében harminc napon belül a hivatal bírságszámlájára.Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.