Kétmilliárd dolláros kárt okozott az UBS egyik brókere

Engedély nélküli üzletkötéseivel kétmilliárd dolláros kárt okozott a svájci UBS nagybank befektetési ágánál dolgozó egyik bróker – ismerte el csütörtökön a pénzintézet.

Az ügyet jelenleg vizsgálják, a kárérték azonban biztosan a kétmilliárd dollár környékén mozog – írta a piacnyitás előtt megjelentetett szűkszavú közleményében az UBS. Az egyetlen jó hír, hogy az ügyfeleket emiatt nem érte kár. A részvényesek azonban szívhatják a fogukat, ugyanis ha az említett kárösszeg valós, akkor a harmadik negyedévet veszteséggel kénytelen zárni a zürichi székhelyű pénzintézet. Az UBS részvényei a nyitásban azonnali 8 százalékos eséssel reagáltak a lesújtó hírre.

Elképesztő, hogy ilyen eset megtörténhet – hitetlenkedett a Reuters újságírójának Claude Zehnder. A ZKB kereskedési elemzője szerint ez nyilvánvalóan annak tudható be, hogy nem működik normáisan a kockázatkezelési rendszer. Az eset meglehetősen rossz fényt vet az UBS-re, nem csoda az ügyfelek bizalma ismét megrendül a pénzintézetben – tette hozzá.

A UBS éppen az idén kezdte lassacskán visszanyerni a 2008-as pénzügyi válság során elveszített piaci bizalmat, úgyhogy ezt az ügyet most komoly arculcsapásként élhetik meg a cég vezetői, akik nemrég 3500 fős leépítésről szóló, éves szinten 2,3 miliárd dolláros megtakarítást eredményező leépítést rendeltek el. Előbb azonban az elbocsátásokkal és átszervezésekkel járó,nagyjából 1,3 milliárd dollárra tehető kiadásokat kell rendezniük. A visszaéléssel gyanúsított 31 éves kereskedőt egyébként Londonban őrizetbe vették. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.