Kétezermilliárd dollárra hízhat a mentőcsomag

Mostantól csak a hitelek folyósítására képes pénzintézetek kapnak támogatást, a mérgezett derivatívák felvásárlására PPP-konstrukcióban hoznak létre bankot. A hírre zuhantak a részvények, különösen a pénzintézeteké. A szenátus is jóváhagyta az élénkítőcsomagot.

Újrarajzolta az Obama-kormány az őszi, még elődje által a Kongresszusban elfogadtatott 700 milliárd dolláros, elsősorban bankmentő csomagot. Az elképzelés lényegét kedden ismertette Timothy Geithner pénzügyminiszter, aki már pár hete, szenátusi meghallgatásán utalt a tervekre. A 700 milliárdos összeg az adminisztrációváltáskor megmaradt 350 milliárdos részét egy vésztartalék kivételével felhasználják: 100-200 milliárdot kapnak a bankok, 100 milliárdos összeghatárig a kincstár beszáll a szövetségi tartalékbank, a Fed a fogyasztói hitelfolyam élénkítését szolgáló erőfeszítéseibe, 50 milliárd pedig a jelzálogkölcsön túlvállalt törlesztőrészleteivel fenyegetett háztulajdonosok megsegítését szolgálja. Mintegy 8 millió háztartást fenyeget a zálogjog érvényesítése az elkövetkező négy évben Amerikában.

A bankokat ugyanakkor a őszi programmal ellentétben - amelyből elsősorban a nyolc vezető pénzintézet profitált, egyes esetekben a kvázi-államosítással felérő kormánybefolyásért cserébe - ezúttal "orvosi vizsgálatnak" vetik alá. Képesnek kell lenniük a hitelfolyósításra, sőt - ez is új elem - kötelezettséget kell vállalniuk erre, ezúttal nem ülhetnek rá a pénzre. Szabályozzák, hogy milyen akvizíciókba mehetnek bele, fizethetnek-e osztalékot. A feltőkésítés átváltható elsőbbségi részvényekkel történik.

Az eddigi verziókhoz képest új, de ki még nem fejtett módon hozzák létre a "mérgezett papírok", a kétes értékű jelzáloghitel-származékok felvásárlására hivatott "rossz", más néven feketebankot. Az őszi csomaghoz képest jelentősen új elemként ugyanis PPP-konstrukcióban bevonják ebbe a magánszférát is, így az alapba 500-1000 milliárd dollár kerülhet. A kulcskérdés eddig is a felvásárlási ár volt, és most a pénzügyi tárca ebben akarja megosztani a felelősséget a privát szektorral. Ha ugyanis túlfizetik a hitelderivatívákat, amelyekre egyelőre a bankok ráültek, mert félnek veszteségként leírni őket, úgy az adófizetők járnak rosszul, ha viszont alul, akkor épp a megmenteni szánt bankok. Az RBC Capital Markets elemzése szerint az elkövetkező három-öt évben 1000 bank is fizetésképtelenné válhat; korábban ennek harmadát prognosztitálta csak.

Végül a most meghirdetett, mindösszesen akár 2 ezer milliárd dollárt is elérő csomagból a legnagyobb összeg a Fed a fogyasztási és vállalkozói hiteleket segítő programjára jut. A minap csődvédelembe menekült például a My Rich Uncle nevű diákhitelfolyósító. Geithner a kormány gazdaságpolitikai stratégiájának két fő csapásirányát nevezte meg: az munkahelyteremtést (ezt szolgálja a Kongresszusban párhuzamosan alakuló, jelenleg 838 milliárd dolláros élénkítőcsomag), illetve a hitelfolyam újraindítását. Kedden a hitelválság szintjét mutató Ted-szpred, azaz a bankközi kínálati kamatláb (Libor) és a háromhavi kincstárjegyek kamatának különbsége 91 bázisponton állt. Ez továbbra is csaknem a négyszerese a hitelválság 2007 augusztusi kirobbanása előtti szintnek, bár a tavaly októberi 464 bázispontos szinthez képest jelentősen apadt.

- Az átfogó stratégia pénzbe kerül, kockázattal jár és időigényes - mondta Geithner, aki egyébként új kinevezése miatt félmillió dollár végkielégítést, illetve túlóra és ki nem vett szabadság utáni kompenzációt vesz fel a New York-i tartalékbanktól, amelynek idáig az elnöke volt. Ilyenformán szerepe volt az őszi bankmentésben is, amelyet most alapvetőnek, de kevésnek nevezett. Érzékeltette: ha a kormány nem lép, csak rosszabb, tovább mélyülő recesszió következik. A tervek bejelentésére zuhantak a New York-i értéktőzsdén a részvények, különösen a pénzintézeteké.

Eközben a szenátus kedd délben - az előző napi ügyrendi szavazás után - a várakozásoknak megfelelően jóváhagyta a most éppen 838 milliárd dolláros főösszegű élénkítőcsomagot, amelytől a jövő év végéig 3-4 millió álláshely megtartását, illetve létrehozását várják. Ehhez pár republikánus szenátort is meg kellett nyerniük a demokratáknak. Barack Obama Washingtonból kimozdulva Indianában, illetve Floridában felszólalva, illetve hétfő este első elnöki sajtótájékoztatóján kampányolt az élénkítőcsomag mellett - az előbbi államot főleg a tömegével megszűnő munkahelyek, míg utóbbit az elbukott jelzáloghitelek sújtják. A szenátusban elfogadott szöveg most egyeztetésre kerül a képviselőházzal, amely korábban különböző verziót hagyott jóvá. Egyelőre bizonytalan, hogy a jogszabály még a mostani hosszú hétvége előtt Obama asztalára kerülhet-e, ahogy tervezték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.