Kétezer forint alá esett az OTP árfolyama

Nem látszik a gödör alja az OTP-részvény számára. Ma már kétezer forint alá esett az árfolyama. Pedig az első nagy sokk idején sokan bevásároltak belőle, mert úgy gondolták: 3000 forint alatt már nagyon jó vásárnak számít a bank részvénye.

A tegnapi esés után tovább csökkent az OTP részvényének árfolyama a Budapesti Értéktőzsdén. A bank papírjának árfolyama kétezer forint alá zuhant röviddel a nyitás után szerdán.

A bankpapír 1,7 százalékos pluszban, 2080 forinton nyitott, majd röviddel a kezdés után esni kezdett, és fél óra múltán 1900 forintig süllyedt az árfolyama, ez több mint 7 százalékkal alacsonyabb az előző napi záróárnál. Utoljára 2002 októberében volt ilyen alacsonyan az OTP részvények ára.

Nagyon negatív a hangulat a piacon a bankokkal szemben. A romló gazdasági helyzetben ugyanis jelentősen romlik a pénzintézetek hitelportfolió állománya, s az a kérdés, hogy az ebből fakadó gondokat hogyan tudják majd finanszírozni – nyilatkozta lapunknak egy neve mellőzését kérő elemző. A Moody's napokban kiadott figyelmeztetésében is éppen erre világít rá: kétséges, hogy az anyabankok még sokáig tudnák tőkével ellátni kelet-, és közép-kelet-európai leányaikat, hiszen számukra is pénz kell, így azonban a piacról kellene forrást szerezniük. A nemzetközi pénzpiacokon viszont nagyon nehezen lehet - ha egyáltelán lehet - tőkéhez jutni, így a leginkább emlegetett mentsvárak az IMF és az EBRD lehet. Az OTP esetében pedig az állami forrás ismét szóba jöhet. Amennyibe ez bekövetkezik az már nagyon kedvezőtlen helyzet a banokra nézve, ám a piac egyre inkább számol ezekkel a fejleményekkel, s az OTP árfolyamában is ezt árazzák - tette hozzá az előzőekhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.