Két héten belül visszafizetjük az IMF-hitelt

Augusztus 12-ig visszafizeti Magyarország az IMF-hitelből még meglévő 2,2 milliárd eurót (mintegy 660 milliárd forintot) – ezt levélben közölte a nemzetgazdasági miniszter a Valutaalap igazgatójával.

Augusztus 12-ig fizeti vissza Magyarország a Nemzetközi Valutaalappal szemben fennálló tartozásait - közölte  Reza Moghadammal, a Nemzetközi Valutaalap igazgatójával levélben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A szaktárca erről szóló közleménye szerint a magyar állam 7,5 milliárd euró értékű hitelt hívott le az IMF-től, ebből 2,2 milliárd eurót kellene kifizetni. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) erről szóló közleménye szerint két nagyobb részlet van hátra idén, jövőre pedig néhány apróbb, az előtörlesztés így 1,3 milliárd eurót jelent (a többit amúgy is ki kellene most fizetni), jövőre pedig alig 313 millió euró maradna meg. 

Az NGM szerint az előtörlesztés kamatmegtakarítást jelent, miközben ez a lehetőség "csak azon országok részére áll fenn, amelyek megfelelő szintű tartalékokkal, fegyelmezett költségvetési politikával és kedvező befektetői megítéléssel rendelkeznek". A szaktárca a befektetői bizalom megnyilvánulásának látja a CDS-felárak mérséklődését, amelynek következtében a magyar állam "kedvező finanszírozási feltételek mellett jelentős betétállományt építhetett fel". Ez ugyanakkor, mint az megírtuk, a februári dollárkötvény-kibocsátás következménye, amely viszont 2,6-3 százalékponttal drágább finanszírozást jelent, mint egy IMF-hitel. 

Magyarország ezzel persze még nem végzett a válság alatt felvett hitel törlesztésével, hiszen az Európai Uniótól is kapott kölcsön az állam. Ebből még - szintén az ÁKK kimutatása szerint – 3,5 milliárd eurót (több mint ezermilliáőrd forintot) kell törlesztenie Magyarországnak, igaz, ebből kétezer euró kifizetése csak jövő év végén, 1500 euró pedig még később, 2016 közepén esedékes.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Budapest, 2013. június 17. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormányzati intézkedésekről tartott kormányszóvivői tájékoztatón az Országházban 2013. június 17-én. MTI Fotó: Földi Imre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.