Két héten belül landol a konvergenciaprogram-beszámoló Brüsszelben

A konvergenciaprogrammal kapcsolatos beszámolót a kormány egy-két héten belül megküldi Brüsszelnek - mondta Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára. Hozzátette: várhatóan júniusban az Európai Uniónak módosítania kell a túlzottdeficit-eljárás keretében Magyarország számára kiadott hiánycél ajánlást is.

A konvergenciaprogrammal kapcsolatos beszámolót a kormány egy-két héten belül megküldi Brüsszelnek, de a konvergenciaprogramot még nem szükséges módosítani miután az IMF és az Európai Unió képviselőivel most befejezett tárgyalások alapján megváltozott a makrogazdasági pálya - felelte Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára az MTI kérdésére kedden.

Elmondta: az aktualizált konvergenciaprogramot minden év decemberében juttatja el a magyar kormány Brüsszelnek, de a túlzottdeficit-eljárás keretében azt vállalta, hogy minden félévben készít egy beszámolót. Ez a beszámoló most nem áprilisban, hanem a közeli napokban készül el, és kerül Brüsszelbe.

Magyarország érvényes konvergenciaprogamja, amelyet a túlzottdeficit-eljárás keretében készített, 2009-re 0,9 százalékos gazdasági visszaesést, 4,5 százalékos inflációt és GDP arányosan 2,6 százalékos államháztartási deficitet tartalmaz, 2010-re pedig 1,6 százalékos növekedést, és 2,5 százalékos hiányt. A héten befejeződött tárgyalásokon, amelyet a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió delegációjával folytatott a kormány, új makrogazdasági pályáról született megállapodás: eszerint idén a GDP 6,7 százalékkal csökken, jövőre 0,9 százalékkal, az inflációs előrejelzés 2009-re továbbra is 4,5 százalék.

Változik a hiánycél is, 2009-ben a GDP-arányos államháztartási deficit 3,9 százalék lesz, jövőre 3,8 százalék, s csak 2011-ben éri el a maastrichti kritériumban szereplő 3 százalékot.

A szakállamtitkár hozzátette: várhatóan júniusban, az Európai Uniónak módosítania kell a túlzottdeficit-eljárás keretében Magyarország számára kiadott hiánycél ajánlást is. Erre utalt a Pénzügyminisztériumban hétfőn tartott tájékoztatón Elena Flores, az Európai Bizottság pénzügyi és költségvetési főigazgatóságának igazgatója, aki emlékeztetett arra: Magyarországgal szemben évek óta folyik túlzottdeficit-eljárás. Ennek keretében olyan megállapodás született, hogy 2009-re a hiányt 3 százalékra szorítja le Magyarország. Időközben azonban megváltozott a gazdasági környezet, az EU májusban közzétett gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisai jelentős visszaesést mutattak, s jelentősen változtak a januári prognózisokhoz képest.

A bizottság úgy értékelte, már a magyar kormány márciusi intézkedései lehetővé teszik az államháztartási hiány jövőbeni csökkentését, s a mostani intézkedések megerősítik ezt a folyamatot. - A mostani tárgyalásokon új deficit célról született megállapodás, amelyet júniusban politikai szinten még meg kell erősíteni, s ennek megfelelően a túlzottdeficit-eljárásban kitűzött célt a jelenlegi programhoz kell igazítani, amely a 3 százalékos hiány elérését 2011-re módosítja - mondta Elena Flores.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.