Két forinttal drágulhat a benzin szerdától

A hét piaci folyamataiból ötforintos benzináremelés következne, de mivel ebből a Mol - a héten bevezetett új eljárása szerint - már pénteken érvényesített hármat, így jövő szerdára kétforintos benzináremelés eshet - jósolja a GKI Energiakutató. A gázolajtarifa valószínűleg nem változik.

A hét piaci folyamatai alapján jövő hét szerdától kétforintos benzináremelést és változatlan gázolajtarifát jósol a GKI Energiakutató.

Így a benzin kiskereskedelmi átlagára 431 forintra nőhet, míg a gázolajé 432 forint maradhat.

A héten a benzin irányadó nemzetközi dollárára 4,2, a gázolajé 1,5 százalékkal emelkedett, a forint pedig 1,6 százalékkal drágult a dollárral szemben. Forintra átszámolva ez 2,5 százalékos benzináremelkedést és 0,2 százalékos gázolajármérséklést jelent.

A piaci üzemanyagárváltozásokat az emelkedő olajár mozgatta. A benzinkurzus dinamikus emelkedését emellett az amerikai piacokon elérhető kedvezőbb ár is okozta.

A külföldi hatás Magyarországon ötforintos benzináremelést és hajszálnyi gázolajárcsökkenést eredményezne.

Ám a Mol a héten bevezette a heti kétszeri árváltoztatást, így pénteki hatállyal ebből az árnyomásból azonmód érvényesített is három forintot a benzinen. A gázolaj esetében nem várható módosítás.

Az elmúlt egy év során a benzin körülbelül egy százalékkal drágult, a gázolaj 2 százalékkal lett olcsóbb. Egy havi nettó átlagkeresetünkből tavalyhoz képest átlag 4 százalékkal több benzint és 7,5 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.