Kétéves csúcson a magyar államadósság-kockázat

Utoljára a Lehmann Brothers bukása után voltak ennyire rizikósak a magyar állampapírok. Londoni elemzők szerint is egy új IMF-megállapodás segíthet.

Két és fél éve nem mért csúcsra emelkedett a keddi londoni kereskedésben a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, követve az ugyancsak meredeken emelkedő euróövezeti kockázatbiztosítási árfolyamokat.

Londoni elemzői vélemények szerint a forintgyengülés megállításának – a jegybanki kamatemelés, illetve a devizapiaci intervenció alternatívájaként – hatékony eszköze lehetne egy új megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar kormánykötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a 602 bázispontos előző záróról 612 bázispont környékére emelkedett a keddi londoni kereskedésben.

A magyar CDS-árazás 2009 márciusában – a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi bukása után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején – érte el legutóbbi csúcsát, 630 bázispontos középárfolyammal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.