Két éven belül beindul az irodapiac

Az európai kereskedelmi ingatlanpiac két éven belüli fellendülésére számít a nemzetközi ingatlan tanácsadással foglalkozó GVA Worldwide - közölte a szervezet magyarországi tagja szerdán

A GVA Robertson Hungary közleményében hangsúlyozzák: a magyarországi irodapiac stabilizációja 2010-re várható, míg a fellendülés legkorábban 2011-ben érkezhet. Hozzáteszik: a román, illetve a lengyel szakértők bizakodóbbak a stabilizálódást illetően, ott ezt már év végére várják, 2010-ben pedig már kisebb növekedést is elképzelhetőnek tartanak.

Az irodabérlők törekvéseit jelenleg elsősorban a költségcsökkentési törekvések határozzák meg, így az egész kontinensen jelentősen csökkent az irodapiaci kereslet, ami túlkínálathoz és a bérleti díjak csökkenéséhez vezetett - hívták fel a figyelmet a cég tájékoztatásában.

Szinte egész Európában elterjedt, hogy a bérbeadók átvállalják az iroda, illetve az üzlethelyiség kialakításának költségét, továbbá számos országban az irodapiacon is megjelentek az albérleti konstrukciók, vagyis a leépítések miatt feleslegessé vált területek bérlők általi kiadása - fejtik ki a GVA szakemberei. Megjegyzik: a folyamatot erősíti a keresett irodaterületek csökkenése is, a bérlők megtartása érdekében pedig az irodatulajdonosok is hajlandóak megengedni az ilyen tranzakciókat.

A GVA oroszországi tapasztalatai szerint egyes bérlők még a szerződés felbontásával járó büntetést is hajlandóak kifizetni, csakhogy kisebb, olcsóbb bérleti díjat kínáló épületbe költözhessenek. Svájcban pedig több iroda helyett egy irodaterületre próbálják összeszervezni az alkalmazottakat, ezzel nem csak a kisebb bérelt területből származó alacsonyabb bérleti díjon spórolhatnak, hanem a működési költségeken is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.