Két év alatt 60 százalékkal esett a BÉT forgalma

Jóval kevesebb az intézményi befektető a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), sokat fogyott az alapkezelői, vagyonkezelői megbízások száma és volumene is a magyar tőkepiacon, aminek szerepe van a Budapesti Értéktőzsde forgalmának két év alatt bekövetkezett 60 százalékos visszaesésében is.

Zsugorodott tavaly az intézményi befektetői piac, az intézményi megbízások által generált tőzsdei forgalom átlagosan 30 százalékos csökkenése és a hazai szakmai befektetők által kezelt vagyon olvadása miatt. Az alapkezelői piacról a 2011-es magán-nyugdíjpénztári vagyonátadás miatt mintegy 300 milliárd forint értékű részvénybefektetés távozott, amely csak hosszú évek alatt épülhet vissza. Kevesebb pénz áramlott be 2012-ben a jelentős értékpapír-portfóliót kezelő életbiztosításokba is, a féléves díjbevétel csaknem 20, míg a háromnegyedév végi közel 10 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban.

Mivel a tőzsdei forgalom és a vállalati tranzakciók visszaesése a feltörekvő közép-európai régió egészére jellemző, néhány neves külföldi pénzintézet már bejelentette, hogy leépíti a térségben a tőzsdei szolgáltatásokkal és vállalati finanszírozással foglalkozó üzletágát. Nagy kihívások előtt állnak a kisebb magyar értékpapírcégek is, amelyek a csökkenő piacon, a BÉT új Xetra kereskedési rendszeréhez kapcsolódó információtechnológiai kiadások mellett kell, hogy megőrizzék nyereségességüket. A konszolidáció tehát folytatódhat, és a részvénykereskedés átalakulhat.

„Nem lenne meglepő, ha akár harmadával csökkenne a következő időszakban a tőzsdetagok száma a BÉT-en, ugyanakkor a tőzsdéről távozó brókercégek egy része megmarad, mint szolgáltató, csak egy nagyobb cégen keresztül csatlakozik majd a BÉT-hez” – vélte Körmöczi Dániel, a KBC Securities intézményi üzletágának igazgatója. Szerinte a piacon maradó értékpapírcégek olyan komplex és költséghatékony szolgáltatással erősíthetik pozícióikat, amelynek igénybe vétele megfelelő alternatívát jelent az ügyfeleik megtartására törekvő, de az önálló tőzsdei kereskedést feladó cégek számára. „A partnert kereső brókercégek számára vonzó lehet, ha egy helyen tudnak szerződni az értékpapír-forgalmazására és a letétkezelésre is, azaz partnerük az értékpapír-kereskedés lebonyolítása mellett ellátja az értékpapír-számlavezetéssel kapcsolatos nyilvántartási, elszámolási és értékelési feladatokat is” – mondott egy példát Körmöczi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.