Két energia-államtitkára lesz az NFM-nek

Július 15-ével két energetikához kapcsolódó államtitkára lesz a nemzeti fejlesztési minisztériumnak: az eddigi klíma- és energiaügyi államtitkárságból ugyanis lesz egy klíma- és egy energiaügyi. Előbbit az eddigi zöldgazdaság-fejlesztési helyettes államtitkár, Horváth Attila Imre irányítja, utóbbi posztot az eddigi klíma- és energiaügyi államtitkár, Kovács Pál tölti be.

Áder János köztársasági elnök 2013. július 15-ével Horváth Attila Imrét nevezte ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárának - közölte az NFM.

Horváth Attila Imre 2001-ben végzett az Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnöki karán. Ezt követően megújulóenergia-technológiákkal foglalkozó cégeknél töltött be vezető tisztségeket.

Tavaly szeptembertől a tárca zöldgazdaság-fejlesztésért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkári feladatait látta el. Új tisztségében az államtitkár felel a nem uniós forrásokon alapuló fejlesztési célelőirányzatok kezeléséért, a zöldgazdaság fejlesztéséért (különös tekintettel az energiahatékonyság és a megújuló energia területeire), de hatáskörébe tartozik a területfejlesztés, a klímapolitika és egyes közszolgáltatások (víziközművek, hulladék-ármeghatározás) szabályozása is.

A korábbi klíma- és energiaügyért felelős államtitkárság a jövőben energiaügyért felelős államtitkárságként működik, amelynek élén továbbra is Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár áll - zárul a közlemény.

Horváth Attila Imre szakmai önéletrajza szerint 1999-2001 között a Király Lízing Kft. termelőeszközdivízió-vezetői, 2001–2005-ig az Oster Lízing termelőeszköz-finanszírozási igazgatói, 2001–2005 között az EnergoSolar Kft. ügyvezetői, 2005 és 2008 között pedig a BudaSolar Kft. ügyvezetői posztját töltötte be.

Bencsik Jánosnak a klíma- és energiaügyi államtitkári posztról való 2011-es távozása után helyét az addigi energiaügyi helyettes államtitkár, az elsősorban atomenergetikai jártasságú Kovács Pál vette át.

A korábbi évektől eltérően tavaly cégek-intézmények számára uniós energiahatékonysági támogatási pályázat nem indult, az egyetlen lakossági kiírásra pedig az azt megelőző tízmilliárdok helyett – kibővítve – egymilliárdot fordítottak.

Idén ugyanakkor a cégek-intézmények uniós támogatási pályázatai ügyében sikerült előrelépni – az érintettek februárban néhány óra alatt lekötöttek közel százmilliárd forintot –, és kvótabevételekből 4,56 milliárdot fordítanak a 2009–2010-ben befogadott és még mindig kifizetetlenül álló lakossági panelpályázatok egy részének lezárására. Nem paneles lakossági támogatási programból egyelőre egy indul – augusztus 15-től –, a tavalyihoz hasonlóan közel egymilliárdos kerettel.

Néhány hónapja lapunknak Horváth Attila Imre még úgy nyilatkozott: idén írhatnak ugyan ki lakossági energiafelújítási programot, de csak az épületenergetikai stratégia szeptemberi elkészülte után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.