Haladék a Dunamenti Erőmű hitelezőitől

A MET a Dunamenti Erőmű további részvényeinek megvásárlásáról is tárgyalásokat folytat – közölték lapunk megkeresésére az Orbán Viktor kormányfő köreihez közel álló magyar energiacégnél.

Előbb azonban információink szerint a hitelező bankokkal kell megállapodnia a Dunamenti menedzsmentjének: a pénzintézetek erre állítólag két hetes határidőt szabtak. Úgy tudjuk legalábbis, erről tájékoztatták a tulajdonosokat a cég pénteki közgyűlésén. A Dunamenti Erőmű többségét tulajdonló GDF Suez Magyarországnál a közgyűlésről annyit közöltek, hogy a vezetés tájékoztatta a tulajdonosokat a cég pénzügyi helyzetéről.

Az ország második legnagyobb erőművének számító, de az áramtermeléssel ráfizetésessége miatt tavaly felhagyó egységénél néhány hónapja még a csőd is napirenden szerepelt. Az új erőművi blokkokat hitelező bankok az áramtermelés leállításának hírére állítólag a hitelek azonnali visszafizetését követelték. A megmentőnek tekintett MET azután vásárolt 24,5 százalékos részesedést, hogy az állami MVM-mel folytatott nyereséges gázügyletei révén a sajtófigyelem középpontjába került.

A francia GDF Suez többségi tulajdonában álló százhalombattai gázerőműcégben a MET februárban szerezte meg az említett részvénypakettet – ismeretlen áron. Az eddigi fő tulajdonos megőrizte többségi, irányító jogait. Ám, mint a MET-nél megtudtuk, a közműhivatal mindmáig nem adta ki nekik az ügyletre vonatkozó visszaigazolást. E nélkül viszont egyelőre nem gyakorolhatják tulajdonosi jogaikat. Így a pénteki, sokadszorra megismételt közgyűlésen sem vehettek részt. A MET lapunknak adott mostani nyilatkozata szerint a hivatalnak kötelessége a részesedésszerzéssel kapcsolatos irat kiadása.

Emlékezetes, hogy a hatóság az orosz Szurgutnyeftyegaz 2009-es Mol-beli részesedésszerzését a vevő átláthatatlan tulajdonosi szerkezetére hivatkozva nem hagyta jóvá, ehhez képest a kusza, offshore jellegű tulajdonosi szerkezet – a kiadott engedélyek tanúsága szerint – nem zavarja különösebben a hatóságot, s az offshore jellegű háttér vélhetően ebben a függőben lévő ügyben sem lesz akadály. (A MET 40 százalékban a Mol, 60 százalékban átláthatatlan – a kormányfőhöz köthető, a Videoton FC-tulajdonos Garancsi István cégét is magában foglaló – láncok tulajdonában áll.) A MET –mint a cégnél kérdésünkre közölték –már adott tulajdonosi kölcsönt a Dunamenti Erőműnek.

Megfigyelők szerint ez a – MET által jelentősnek nevezett, a hitel nagysága mellett viszont ismereteink szerint eltörpülő – átutalás lehetett a bankok újra és újra meghosszabbított türelmének záloga. A türelem azonban erősen fogyatkozik, s ezúttal az eddiginél sokkal többet kell majd felvillantaniuk a tulajdonosoknak, hogy megmentsék a fizetésképtelenségtől és az összeomlástól az erőműtársaságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.