Keszthely mellett kilencvennel

Megkapja elkerülő útját Keszthely: az 1,4 milliárd forintból megépülő 5,8 kilométeres útszakasz első ütemét csütörtök délutántól használhatják az autósok. Az útavatón Zala megye új útügyi biztosa is szerepelt.

Manninger Jenő, Keszthely térségének országgyűlési képviselője abbéli örömének adott hangot, hogy több mint tíz év várakozás után a várost elkerülheti az átmenő forgalom. Ami – bár erre az útügyi biztos nem tért ki – azt követően vált igazán jelentőssé, hogy hosszú szünet után, 2003-ban megindultak a térség fejlődését lehetővé tevő sztrádaberuházások. A politikus úgy fogalmazott: "az autópálya-építések anyagszállításánál volt kritikus a helyzet, akkor forráshiányra hivatkozva lassan haladt az előkészítés, de öröm, hogy sikerült döntően uniós forrásból megoldani az út építését".

A megoldás a gyakorlatban az EuroAszfal – A-Híd Keszthely Konzorciumára maradt. A társaság nettó 1,4 milliárd forintért építi meg az új útszakaszt, amelynek első, mintegy 3,5 kilométerét augusztus 1-én délelőtt avatták fel. A 71-es főút elválási csomópontjától, a Tesco körforgalomtól a Hévízi útig vezető szakaszon három körforgalmi és egy hagyományos csomópontot létesítettek. Az irányonként egy forgalmi sávos úton a gépkocsik délutántól óránként 90 kilométeres sebességgel haladhatnak.

A teljes hosszában 5,8 kilométeres út még átadásra váró szakaszán is az utolsó simításokat végzik a kivitelezők. A 2,2 kilométeres pálya műszaki átadása megkezdődött, és a tervek szerint szeptember elején itt is elindulhat a forgalom.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a fejlesztés nyomán "a Hévíz, a Zalaegerszeg és az M7 autópálya irányába haladó személy- és teherforgalom" Keszthely belterületén kívül halad majd el. Az elkerülő utat választók kényelmesebb körülmények között, gyorsabban érhetik el az M7-es autópályát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.