Kész tárgyalni az IMF

A Nemzetközi Valutaalap üdvözli az előrelépést a Magyarország és az Európai Bizottság között folyó tárgyalásokon – tudatta tegnap írásban a sajtóval Irina Ivascsenko, a valutaalap (IMF) budapesti irodájának vezetője. Ivascsenko közölte: a valutaalap kész megkezdeni a tárgyalásokat, amint a magyar kormány a megállapodásnak megfelelően megteszi a szükséges lépéseket a jegybank függetlenségének biztosítása érdekében.

A levélből nem derül ki, hogy az IMF mit ért a jegybanki függetlenség biztosítása alatt: a parlamenthez benyújtott törvénymódosítást, ami a törvény néhány pontját érinti, vagy ideérti a monetáris tanács bővítését és az új alelnök kinevezését, jogkörük bővítését is. Utóbbaikat az Európai Központi Bank fogalmazta meg kifogásai közt az új jegybanktörvény értékelése során, de a valutaalap szakértői is jelezték, fontosnak tartják a jogszabály módosítását ezekben a kérdésekben is.

Amennyiben erre is kiterjed az IMF feltétele, akkor újabb egyeztetéseknek kell indulniuk a jegybanktörvényről, mielőtt tárgyalóasztalhoz ülnek a felek. Ha viszont a bizottságot érti a megállapodás alatt, akkor már csak a benyújtott javaslat parlamenti jóváhagyására van szükség.

Irina Ivascsenko
Irina Ivascsenko nem tud arról, hogy hozzájuk fordulna a kormány
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.