Késve édesíti a cukorárakat a kormány

Egyelőre csúszik az állami cukortartalékok árletörési célú kitárolása - írja a Napi Gazdaság. Mégis azt ígérik: a befőzési szezonra lesz olcsó cukor.

Továbbra sincs döntés az állami cukortartalék értékesítéséről, de az eladásért ringbe szállt CBA szerint a mennyiség elegendő lesz arra, hogy a termék ára végre lefelé induljon.

Az állami cukortartalék egy része (kétezer tonna) piacra dobásáról még május elején döntött a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM). Az első hírek szerint pályázat nélkül a Coop-hálózat vehetett volna részt az eladásban. Ám végül a CBA is bejelentkezett az ügyletért. Így vélhetően ez a két magyar lánc kaphatja meg az értékesítési jogot. A szerződést már alá kellett volna írni. Ez azonban eddig nem történt meg.

Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője a Napi Gazdaságnak elmondta: a VM-tartalék éppen a befőzési időszakra kerül a polcokra, ami egy újabb felvásárlási hullámot indíthat el a lakosságnál. Mindez azt jelenti, hogy hosszú időre megfelelő mennyiségű cukorhoz jutnak a háztartások, miközben a kereskedelmi láncok éppen értékesítenének. Így árverseny indulhat el a termék eladói között.

Ugyanakkor ténykérdés, hogy a kétezer tonna a magyarországi éves fogyasztás töredéke. Így piacra kerülése önmagában csak rövid távú árhatással járhat. Fodor úgy véli: a cukor árának emelkedésekor a háztartások nagy mennyiséget raktároztak el a termékből. Így feltevése szerint a készletek még nem fogytak ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.