Késve érkezhet a Déli áramlat

Az uniós viták miatt csúszhat a Magyarországot is érintő orosz Déli áramlat gázvezeték megvalósítása - hangzott el a témáról szóló keddi budapesti konferencián. Mivel Oroszország időközben Olaszország helyett Ausztriát jelölte ki végpontként, Magyarországon új nyomvonaltervek készülnek.

Egyöntetűen hitet tettek a várhatóan Magyarországot is átszelő orosz Déli áramlat gázvezeték mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által Gázipari fejlesztések és felhasználás a Duna-menti térségben: távlatok és lehetőségek című budapesti konferencia felszólalói.

Anatolij Janovszkij orosz energetikai miniszterhelyettes szavai szerint 2018-tól indul az Ukrajnát elkerülő Déli áramlat teljes kapacitású üzeme, aminek megvalósítását az orosz diplomácia minden eszközzel támogatja. Alekszander Sziromjatyin, az orosz gázszállításokat végző állami Gazprom projektirányítási osztályvezetője szerint 2015-ben már évi 15,75 milliárd köbméter gázt szállíthat a rendszer, ami 2017 végére 63 milliárdra emelkedik. Hozzátette: a friss nyomvonalváltozaton a horvát leágazás már nem szerepel, mert déli szomszédunk „nem tanúsított kellő érdeklődést".

Mivel a nyomvonal végpontja ma már Ausztria és nem Olaszország, Kiss Csaba Attila, a hazai szakasz mögött álló állami MVM elnök-vezérigazgatói tanácsadója ismertette, hogy az olasz végponthoz tartó, 245 kilométer hosszú, Szerbiától vezető hazai nyomvonal mellett terveznek három, 360-380 kilométer hosszú, Baumgartenig húzódó szakaszt is.

Véleménye szerint az orosz forrású gáznak hosszú távon is döntő szerepe lesz Magyarország energiaellátásában, de az MVM folyamatosan figyeli a többi lehetőséget is. Az, hogy az unió jogi aggályok miatt továbbra is akadályozza a vezetékterv megvalósítását, Kiss Csaba Attila szerint időben kitolhatja a határidőket.

Korábbi hírek szerint emiatt nemhogy Magyarországon, de még Bulgáriában sem kezdődött el a kivitelezés. E körülményre az orosz felszólalók, vagy például a többi nyomvonalországból érkezettek, így Aleksandar Antic szerb energiaügyi miniszter és a bolgár illetékesek kevéssé tértek ki.

Az Ukrajna elkerülésére szolgáló Déli áramlat térségi gázbiztonságra gyakorolt kedvező hatását ugyanakkor egyik felszólaló sem kérdőjelezte meg. Az eredetileg beharangozottak közül a konferencián nem jelent meg Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Szijjártó Péter, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium államtitkára, valamint az osztrák kormány energiaügyi képviselője sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.