Később fog fájni az inflációban az adóemelés teljes hatása

A következő és az azt követő hónapokban hat majd teljes egészében a júliusi adóemelés az inflációra. Ennek nagysága az elemzők szerint az év végig nem lehet gátja a további lassú, de folyamatos jegybanki alapkamat-csökkentésnek és monetáris politika lazításának.

Az infláció nagysága az elemzők szerint az év végig nem lehet gátja a további lassú, de folyamatos jegybanki alapkamat-csökkentésnek és monetáris politika lazításának. Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője elmondta: a statisztikai hivatal által publikált éves és havi inflációs adatok azért kisebbek az elemzők által vártnál, mert a július eleji áfa- és adóemelések teljes hatása csak hónapok alatt bontakozik ki. Az adóemelések után ugyanis még nagy a bizonytalanság a piacon: nem minden kereskedő hárította át azonnal vevőire a magasabb áfát, illetve sokan még a kisebb adótartalommal beszerzett termékeket forgalmazzák.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett adatai szerint a fogyasztói árak 1,3 százalékkal nőttek júliusban az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elemzők 6,1 százalékos éves inflációt és 2,4 százalékos havi fogyasztói áremelkedést vártak. A KSH adatai szerint változatlan adótartalommal az árak 2.1 százalékkal csökkentek volna az előző hónaphoz képest és a tizenkét havi infláció is csupán 1,4 százalék lett volna.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy vélte, részben a gyenge belföldi kereslet, illetve az áfa-emelés visszafogott áthárítása is oka annak, hogy alacsonyabb lett a vártnál az infláció. Hozzátette: nagy meglepetés, hogy az élelmiszerárak az előző hónaphoz képest 1,7 százalékkal csökkentek a szezonális termékek árának visszaesése miatt. Mindezt befolyásolta a gyenge belföldi kereslet is.

Suppan Gergely elmondta: a ruházati termékek esetében a kereskedők a nagy nyári kiárusítás miatt inkább csökkentették az árakat, s a magasabb áfát sem hárították át sokan a vevőkre. A vártnál kevésbé nőtt a szolgáltatások ára is, miközben a háztartási energiahordozók árában is csak a következő hónapban, hónapokban jelentkezik majd az adóemelés. Ezen túlmenőn a júliusi adatokban megmutatkozik az erős bázishatás is, például az üzemanyagok esetében, amelyek tavaly ilyenkor jóval drágábbak voltak.

Trippon Mariann szerint az infláció a következő hónapokban azért is gyorsulhat, mert több termék és energiahordozó, így a távhő, a vezetékes gáz és az áram árában is csak később jelenik meg az adóemelés hatása. Ha azonban a régi készletek elfogynak, s a szolgáltatók kiszámlázzák a magasabb adótartalmú energiahordozók árát, megváltozik a helyzet, s a következő hónapokban nő a pénzromlás üteme.

Trippon Mariann úgy véli, az adóváltozások teljes hatása két-három hónap alatt mutatkozik majd meg az inflációs adatokon.
Hozzátette, december/decemberre továbbra is 8 százalékos inflációt várnak, míg az éves átalagos pénzromlás 5 százalék körüli lehet. Ez utóbbi magasabb, mint a jegybank 3 százalékos előrejelzése, de ez nem jelentheti gátját a lassú kamatcsökkentésnek, mert ha a recessziós hatás megszűnik, az infláció üteme is mérséklődik. Suppan Gergely szerint az év végén az infláció 6 százalék körüli lesz.

 

 

Áfa-emelés előtti árcímkézés az üzletekben
Árcimkézés a Tesco, Váci úti áruházában az ÁFA emelés előtt. áremelés, átcimkézés, ár, árazás, áfa,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.