Késik a 'Nemzet főtere'

Az egyik meghívott cég visszalépése miatt eredménytelenül zárult a Kossuth Lajos tér mintegy 14 milliárd forintra becsült átépítésére indított titkos pályázat.

Már a nyáron elkezdődhet a Kossuth tér átépítése, és 2014-re az állványok is eltűnhetnek a Parlament elől − így nyilatkozott Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program (SIP) vezetője az m1 Az Este című műsorában idén nyár elején. Az építkezés azonban már biztos nem kezdődhet el idén – írja hétfői számában a Napi Gazdaság –, mert a kivitelezésről szóló tárgyalásokat eredménytelennek nyilvánította a SIP.

Bár a programiroda részletekbe nem kívánt menni, a lap úgy tudja, hogy a sikertelenség oka az, hogy az egyik felkért kivitelező − a ZÁÉV Zrt. − visszalépett, és ezért a zárt pályázatot meg kell ismételni.

szupertitkos pályázatra összesen három irodát hívtak meg. A most meghiúsult "csomag" mintegy 14 milliárd forintot tesz − pontosabban tenne − ki. Ebben benne foglaltatik a Parlament körüli tér teljes átépítése, mélygarázs és látogatóközpont, valamint a dunai korzó kialakítása. A teljes Steindl-program értéke viszont körülbelül 20 milliárd forint, aminek befejezési dátuma 2014 májusa − lenne.

A zártkörű versenyeztetés mellett az szólt, hogy a projekt nemzetbiztonsági szempontból kiemelt beruházásnak minősül − és éppen ezért szupertitkos. A beruházással kapcsolatos feladatokat így csak olyan cégek láthatják el, amelyek átmentek az előzetes nemzetbiztonsági szűrésen, és felkerültek egy − szintén titkos − listára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.