Késik a társasházaknak szóló pályázat

A felkészülési idővel kapcsolatos nagyszámú észrevétel miatt március eleje helyett április 20-án indul a társasházak felújítási támogatása – közölte megkeresésünkre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Így minden feltétel adott a társasházak és lakásszövetkezetek alapos felkészüléséhez – teszik hozzá.

Az NFM januárban előzetes tájékoztatást adott ki a társasház-felújítási program pályázati feltételeiről. A beérkezett szakmai és lakossági észrevételeket figyelembe véve ezután tovább finomították a pályázat részletszabályait, és most – állítják – egy minden szempontból hatékony konstrukciót hirdettek meg.

A kiírás szerint csak az 1946–2006 között létesült, 5–60 lakásos társasházak pályázhatnak, s a felvetésre, hogy mikor kaphatnak támogatást az ennél idősebb épületek, leszögezték: a hazai épületállomány részletes felméréséből kiderül, a korszerűsítésre szoruló több mint kétmillió épület 81 százaléka a megadott időpontnál fiatalabb, így „értelemszerűen” e körre összpontosítanak. A hoppon maradt tulajdonosokra vonatkozó ígéretük szerint a szakmai javaslatok és a rendelkezésre álló pénz figyelembevételével további energiahatékonysági pályázatok várhatók. Szabó Zsolt illetékes államtitkár nemrég a mosógépcsere lehetőségét vetette fel. Az egy–négy lakásos házak már lezárult kazán- és ablakcsereprogramjai kapcsán közölték: 2015. március végéig előreláthatólag minden beérkezett pályázatról döntenek.

A szaktárca a múlt héten lazított az ablak- és a már szintén lezárult hűtőcsere-pályázat feltételein. Noha még egy kazán- és ablakcserenyertest sem hirdettek, a tárca az eredeti kiírásban szereplő április 30. helyett július 31-ben jelölte meg az új nyílászárók beszerelési határidejét. A hűtőnyertesek pedig nemcsak a pályázatukban megjelölt, hanem a listán szereplő bármely berendezést megvásárolhatják, ha azzal a megadottnál nagyobb megtakarítást érnek el. Ha A++-osokra vonatkozó 40 ezer forintos támogatást nyertek, de A+-ost választanak, a támogatásuk 30 ezerre csökken. Az érintettek módosított támogatói dokumentumot kapnak, azt újabb 30 nap alatt vásárolhatják le. Seszták Miklós tárcavezető a beérkezett 26 ezer hűtőcserés pályázat közül január végén 16 ezer támogatást hagyott jóvá.

Van már épületstratégiánk is

A kormány a múlt héten elfogadta a Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát, s ezzel kapcsolatban Seszták Miklós nemzeti fejlesztési, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter újabb koncepciók kidolgozására kapott megbízást. Az elfogadott szöveg egyelőre nem ismert, de a tavaly nyilvánosságra hozott vitaanyagban a kabinet 2020-ig körülbelül 115 ezer lakás felújításának megfelelő 49 petajoule megtakarítást vállalt – közölte megkeresésünkre Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) Kft. stratégiai igazgatója. A kormánypecsét két évet váratott magára, így Magyarország tavaly év végén sem kötelezte el magát az Európai Uniónál konkrét felújítások mellett – tette hozzá. A Mehinek nem világos, milyen kapcsolat áll fenn a mostani anyag és az EU által tavaly hozott, hasonló megtakarításokat célzó energiastratégiai irányelv között. Az utóbbit egyébként Magyarország még nem foglalta jogszabályba, s ezzel uniós jogot sért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.