Késedelmes fizetés miatt bírságolták az Aldit

A Aldi vizsgált számláinak 70 százalékát a megadott 30 napos határidőn túl egyenlítette ki és érdemi kötelezettségvállalás nélkül szedett fix jutalékot beszállítóitól. Emiatt most közel 50 milliós bírságot kénytelen fizetni a német diszkontlánc.

Tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt mintegy 47 millió forint termékpálya-felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte az Aldi Magyarország Kereskedelmi Bt.-t a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a még tavaly indított és több hónapon át tartó hatósági eljárásban a szakemberek a beszállítói áruszámlák közel húsz százalékát tételesen ellenőrizték. A vizsgált számlák 70 százaléka azt bizonyította, hogy az Aldi a beszállítóinak csak az áruátvételt követő 30 napon túl fizette meg a termékek ellenértékét.

Ez ellentétes a tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról szóló törvény előírásaival, ami arra kötelezi a kereskedőt, hogy az áru átvételét követő 30 napon belül fizessen a beszállítónak - hívta fel a figyelmet Zsigó Róbert.

Emellett a német székhelyű diszkontáruház-lánc úgy fizettetett fix jutalékot a beszállítóival, hogy nem vállalt előre konkrét eladási forgalmat, és nem vállalt kötelezettséget arra sem, hogy a beszállítók termékeinek forgalmát növelni fogja - tájékoztatott az államtitkár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.