Felpörgött a lakáspiac

Egybehangzóan arról szólnak immár az ingatlanforgalmazó hálózatok statisztikái és elemzései, hogy újra erőre kapott a hazai lakáspiac, és újra emelkednek, sőt néhol már áttörték a 2008-as csúcsot is az eladási árak.

Végre! – sóhajthatnak fel most azok, akik az utóbbi hét-nyolc évben átélték, hogy ingatlan vagyonuk leértékelődött. Mint látható, csak ideiglenesen. Hogy az ingatlan jó befektetés, az most többszörösen igaz lett, hiszen a lakáskiadás piacán érvényes árfolyamok is emelkedésnek indultak, bőven lekörözve a bankbetétek kamatszintjét. A pénzpiacon persze vannak az ingatlannál dinamikusabban dolgozó területek is, de ezektől a magyar kisbefektetők egy részének hosszú időre elmehetett a kedve a brókerbotrányok hatására.

 

A lakáspiacon a befektetők megjelenésével felpörgött a kereslet. A vásárlók egyharmada befektetési céllal, egynegyedük első lakását veszi Budapesten. A Duna House első negyedévet vizsgáló lakáspiaci barométere szerint a fővárosban a 20 millió forintos átlagos vételár és a hatvanöt négyzetméteres lakásméret jellemző, míg vidéken az eladott lakóingatlanok nagysága elérte a hetven négyzetmétert (miután itt a legnagyobb vevői csoportot a nagyobb lakásba költözők alkotják). Érdekes képet fest az eladók körének vizsgálata: vidéken és Budapesten egyaránt öt-hat százalékuk jelölte meg az előtörlesztést az értékesítés céljaként.

Válás miatt a budapesti eladók három százaléka, a vidékiek nyolc százaléka adta el otthonát, utóbbiak körébe tartoznak értelemszerűen azok is, akik családalapítás miatt vásároltak házat a fővárosi agglomerációban, és most inkább Budapestre költöznek elváltként. Országszerte a negyven-hatvan négyzetméteres lakások jelentik a piac legnépszerűbb termékét, ez a kategória vezet évek óta. A fővárosi kerületek népszerűségi listája sem állt fejre, a legtöbb vevő számára a XIII. kerület és a belső városrészek a vonzók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.