Kereskedők szerint végre jó szezonnak ígérkezik az idei karácsony

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint idén decemberben végre 5 százalékkal nőhet a forgalom a tavaly esztendőhöz képest. Sokan a jövő évi adóváltozások miatt mernek jobban kiköltekezni.

Decemberben öt százalék körül növekedhet az év végi költekezések értéke, kedvező esetben a kiskereskedelem forgalma akár 840-850 milliárd forint is lehet, akár a 2008 előtti szintet is elérheti - közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) pénteken az MTI-vel.

Az elmúlt három évben összességben több mint 10 százalékkal esett vissza a decemberi kiskereskedelmi forgalom, amelynek értéke 2007-ben még 888 milliárd forint, 2008-ban 855 milliárd forint, 2009-ben viszont már csak 805 milliárd forint volt.

Az OKSZ megállapítása szerint egy-egy család, háztartás átlagosan 25 ezer forint körüli összeget költ a karácsonyi ajándékokra 2010-ben.

A karácsonyi forgalom idei növekedését az OKSZ szerint alátámasztja a kiskereskedelem harmadik negyedévi bővülése, ami "megtörte" a 2007 óta tartó folyamatos visszaesést.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján nőtt a háztartások teljes fogyasztása, ami kedvezőbb év végi fogyasztási piaci lehetőségeket vetít előre. További oka a vásárlási kedv várható év végi erősödésének, hogy a jövő évi kedvező személyi jövedelemadó változások nyomán nagyobb a vásárlók bizalma, így már most könnyebben költekezik az, aki jövőre magasabb jövedelemre számít.

Az OKSZ várakozásai szerint kevesebb lesz az akció, ami a lassan javuló fogyasztási piac egyik előjele.

A statisztikai adatok alapján az elmúlt három évben a decemberi kereskedelmi értékesítés nagyságrendje szinte hajszál pontosan 150 milliárd forinttal ugrott meg az előző, novemberi hónaphoz képest. Ez a növekmény hozzávetőleg fele-fele arányban oszlott meg az élelmiszerek és az iparcikkek között, nem számítva az üzemanyagot és a személygépkocsit.

Az OKSZ közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy december 24-én legkésőbb 14 órakor zárnak az üzletek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.