Kereskedelmi kikötő épül Mohácson

A Pécsi Újság híre szerint várhatóan 2017 végére már működhet Mohácson az az új kereskedelmi kikötő, ahonnan gyakorlatilag a világ bármelyik pontjára el tudják szállítani a megyéből és a régióból érkező árukat.

A kikitőről Szekó József, Mohács kormánypárti polgármestere beszélt a lapnak: 

- Az európai unió támogatja a mohácsi és a hasonló kikötőfejlesztést, ugyanis a közútihoz mérten a vasúti szállítás négyszer-, míg a vízi tízszer kisebb környezeti terhelést jelent és nálunk adott úgy a közúti, mint a vasúti kapcsolat. Ezért kap a jóváhagyott ötmilliárdos beruházás 94 százalékos hozzájárulást, míg egy tengerparti kikötőnél 50 százalék a támogatás mértéke.

A polgármester megjegyezte, hogy az 5 milliárdos beruházás mintegy 300 milliós önrészének előteremtése nem lehet gond, hiszen a városnak is van a fejlesztésre fordítható tőkéje, de a beruházás iránt máris érdeklődnek vállalkozások. Az a véleménye, hogy Dél-Dunántúl több szállítmányozója is igénybe veszi a kikötő szolgáltatásait, hisz innen a világ bármely részébe el tudja majd juttatni a termékét hajóval.

Szekó elmondta, hogy a beruházás része a vasútvonal- és az útcsatlakozás korszerűsítése, valamint a kikötői irányító épülettel bezárólag a teljes parti infrastruktúra kiépítése is. Azzal számol, hogy az újabb munkahelyteremtő fejlesztéshez az engedélyes tervek aktualizálását és a kiviteli tervek elkészítését, valamint a közbeszerzési eljárást követően a kivitelező 2016. év végére ismertté válhat, maga a munka 2017-ben kezdődhet és még abban az évben be is fejeződhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.