Keresik az elmebajnokot a magyar gazdaságban

Már megint a legokosabb céget, azaz a legintelligensebb magyar vállalatot keresik az önként jelentkező cégek körében. A legmagasabb intelligenciahányados-átlagot elismerő díjat, az idén harmadjára meghirdetett Év intelligens vállalata díjat a Mensa HungarIQa, vagyis a legmagasabb intelligenciájú emberek magyarországi klubja adja át.

Az egész versengés célja az intelligencia népszerűsítése. IQ-ban az ország nem szegény, a Mensa 130 ezer tagja közül 2600-an Magyarországon élnek, sőt, jelenleg magyar a nemzetközi klub elnöke is, a tavaly két évre megválasztott Balanyi Bibiána júliusban jár majd elnöksége félidejénél.

A két éve indult céges zsenikereső versenyen első alkalommal 18 cég indult, tavaly már 27 vállalat csaknem ezer munkavállalót delegált, s közülük 378-an érték el a Mensa-szintet, vagyis a legmagasabb, az emberiség 2 százalékára jellemző intelligenciahányadost – tudtuk meg a díjat alapító Mensa-tag Rutai Gábortól.

Az „Év intelligens vállalata” verseny kis-, közép- és nagyvállalat kategóriában zajlik, tavaly meglepetésszerű – az idei szabályzatban már megismételhetetlenné tett – holtversennyel a nagyvállalati kategóriában, ahol a 2014-es címét megvédő Ericsson és a frissen indult Nokia Networks csapata bizonyult a legeszesebbnek, azaz mindkét nagyvállalat tudott legalább 40 olyan munkavállalót delegálni, akik a hivatalos Mensa-tesztet maximális eredménnyel írták meg.

– Sok okos kollégát irányítani annyit tesz, mint minden szerepkörre kiválasztani a legalkalmasabb embert, aki – és ez a legfontosabb – az adott területen többnyire sokkal „okosabb” annál, aki választ. Ezután már csak annyi a feladatunk, hogy keretet és irányt adjunk a munkájuknak – jegyezte meg anno Nagy György, a középvállalati kategóriát megnyerő Sigma Technology ügyvezetője.

Hasonló verseny máshol a világon még nincs, de már több helyről érdeklődnek iránta, felismerve fontosságát, vagyis azt, hogy a kiemelkedően magas IQ-val rendelkező munkavállalók rengeteg hozzáadott értéket jelentenek egy cég működésében, a versengés pedig minden csapatra serkentően hat.

Nevezni június végéig lehet.
 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.