Kerényi: kormányhivatalt a hungarikumoknak!

A hungarikum nemcsak termék, hanem szellemi érték is lehet, ezért a hungarikumrendszert nem működtetheti egy tárca, hanem kormányhivatal kezébe kell adni a Hungarikum Szövetség (HUSZ) szerint.

Kerényi Miklós Gábor, a HUSZ alelnöke a kormányhivatal életre hívása mellett érvelt azon a tájékoztatón, amelynek témája a szövetség parlament előtt lévő hungarikumtörvényhez fűzött véleményének ismertetése volt. A társadalmi funkciója mellett az Operett Színház igazgatójaként is dolgozó Kerényi kifejtette: az az összeg, amely a hungarikumrendszer működtetéséhez szükséges, gyorsan visszatérül. A megtérülés kapcsolati tőkében is mérhető.

Birinyi József, a HUSZ elnöke elmondta, hogy szerinte a rendszer működtetéséhez szükséges forrás sem szerepelhet egy sorként a Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetési fejezetében, hanem önálló tételként jelenjen meg.

A hungarikum olyan kiemelt magyar érték, amelyet külföldön Magyarországgal azonosítanak – adta meg a definíciót az elnök. A szövetség alapítója például a Neumann Társaság, a Pethő- és a Kodály-módszer, vagy a Puskás-örökség, és beletartozik a hungarikumba az operett mellett a tokaji borvidék is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.