Kérdéses a húsfeldolgozó jövője

Megkapták áprilisi fizetésüket a Surjány-Hús Kft. dolgozói a minap, de a bank nem engedi a járulékok kifizetését, inkasszót kért. A beszállítók továbbra is a pénzükre várnak – közölte az öncsődbe menekült, a legnagyobb magyarországi húsipari cégekhez sorolt törökszentmiklósi vállalkozás ügyvezetője, Tóth Tibor. A budapesti telephelyen – amelynek a cégvezető elmondása szerint „már más a gazdája” – május elején még vettek fel rendeléseket, amelyeket teljesítettek is.

A termelés csökkentett létszámmal, szakaszosan zajlik a törökszentmiklósi gyárban, és hamarosan teljesen véget ér, új nyersanyagot már nem vásárol a cég, a meglévő készleteket dolgozzák fel. Összesen 250 ember megélhetése forog kockán, folyamatosak a tárgyalások a csődegyezség érdekében, a csődbiztost már kijelölték, a cég élére új ügyvezető kerül. A szolnoki piacon található Surjány-Hús hentesüzlet viszont akkor sem nyit újra, ha a cég megmenekül – jegyezte meg Tóth.

Korábban az ügyvezető a társaság csődjét a Figyelőnek azzal magyarázta, hogy a Surjány-Hús nem tudja felvenni a versenyt a feketegazdasággal, az adót nem fizető piaci szereplőkkel, kiszolgáltatott a multiknak, és nem tud versenyezni a szlovák, cseh, lengyel „csodaárú” termékekkel. A Surjány-Hús Kft. 1992 óta foglalkozik sertésvágással, húsfeldolgozással, húskészítmények gyártásával, húsáru kis- és nagykereskedelmével. Jász-Nagykun-Szolnok megye legjelentősebb húsipari cége, a térség egyik meghatározó munkáltatója – olvasható a cég honlapján. Három évvel ezelőtt adták át nettó 1,3 milliárd forintból elkészült új utóérlelő és szárazáru-üzemét.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság 2013-ban az előző évi, több mint 14,5 milliárd forint után 11,14 milliárd forint árbevételt ért el, ebből mintegy 306 millió származott exportból. Az adózott eredménye 2012-ről 2013-ra 241 millióról 190 millió forintra csökkent. Kötelezettségeinek értéke 2013 végén meghaladta az 5,2 milliárd forintot, saját tőkéje 2,8 milliárd forintot tett ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.