Képzés a toleranciáért

Politikai divattá vált stratégiai együttműködéseket kötni, úgyhogy kellő gyanakvással figyeljük felbukkanásukat. Egészen más a helyzet azonban, ha azt egy alapítvány és két támogató szervezet köti, s célja a cukorbeteg gyerekek zökkenőmentes beilleszkedésének segítése.

Ilyen megállapodást írt alá az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, Erős Antónia a Magyar Diabetes Társaság (MDT) és a 77 Elektronika Kft. vezetőivel. A dokumentum értelmében a legfontosabb hazai diabéteszszervezet és az egyetlen magyar vércukormérő-gyártó cég jóvoltából ősztől kibővülhet, az alsó tagozatos tanítók körére is kiterjedhet az alapítvány oktatóprogramja, amit pedagógusok számára dolgoztak ki. Ez Belevalók elnevezéssel másfél éve az óvodákban kezdődött el – az óvónők és a gondozónők a képzés keretében azokat a tudnivalókat sajátíthatják el, miként kell bánni a cukorbeteg gyerekekkel. Ez igen fontos, mert nagy az idegenkedés, gyakori az elzárkózás, s csak így válhat lehetővé, hogy a beteg gyerekek egészséges társaikkal együtt közösségbe járhassanak. Az eddigi képzéseken 1200 pedagógus vett részt, a tananyag második éve része az ELTE hivatalos képzési programjának.

Az alapítvány szűrősátrai minden fontosabb fesztiválon jelen vannak
Az alapítvány szűrősátrai minden fontosabb fesztiválon jelen vannak
Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány

– Nem bonyolult dolgokról, hanem olyan, lényegében az elsősegélynyújtás körébe tartozó ismeretekről van szó, amelyeket ilyen helyzetben a szülők és a nagyszülők is megtanulnak. A vércukormérés, az inzulinbeadás könnyen elsajátítható – emelte ki a dokumentum aláírása alkalmából Barkai László professzor, az MDT elnöke. Mint mondta, a pedagógusok számára összeállított anyagot a társaság gyermekgyógyász munkacsoportjának tagjai lektorálják, s a szakorvosok maguk is részt vesznek az óvodákban, iskolákban zajló gyakorlati oktatásban. – Ezt a nemes küldetést, szakmailag időálló kezdeményezést maximálisan támogatja társaságunk – hangsúlyozta.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrejötte, 2005 óta egyre több feladatot vállal magára. Tíz éve a Magángyógyszerészek Országos Szövetségével és a Roche Magyarország Kft.-vel karöltve indította útjára a patikákban időről időre megszervezett vércukorszintmérést. Ez aztán tovább bővült, mert felismerték, hogy fontos a rendszeres koleszterin- és vérnyomásmérés is – csak a gyógyszertári szűréseken több tízezren vettek részt.

Ezt országos szűrések, egyetemi felmérés, egészségtudatos versenyek megszervezése követte ismert személyek részvételével, s az alapítvány jellegzetes, sárga szűrősátrai áprilistól szeptemberig jelen vannak minden jelentősebb fesztiválon. Családi napokat, Egyszer Élünk Körutat szerveznek, és létrehozták a szűrésekkel, tanácsadásokkal, nyereményjátékokkal fűszerezett Egy Csepp Világnapot – a következő, immár a tizedik, november 15-én lesz a Syma-csarnokban. A kezdeményezések mindegyikének ugyanaz a célja: minél többen vegyenek részt a szűréseken, fordítsanak nagyobb figyelmet egészségükre, addig vigyázzanak rá, amíg lehet.

Erre irányul a Magyarország cukormentes tortája verseny is, amelyen idén nemcsak hivatásos, hanem hobbicukrászok is indulhattak. A győztes egy rozmaringos szilvatorta lett, amely diabetikus fehér csokival, dióval és zabliszttel készült. Eleget téve a kiírásnak, nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot, kalória- és szénhidrátszegény (egy szelet mindöszsze 174 kalória), így cukorbetegek étrendjébe is nyugodtan beilleszthető.

Mindez nem lenne véghezvihető odaadó, elkötelezett támogatók nélkül, amelyekből szerencsére több is van. Csak néhány közülük: 77 Elektronika Kft., Hartmann-Rico Hungária Kft., Roche Magyarország Kft., Kia Magyarország Kft.

Bővebben: egycseppfigyelem.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.