Kényszertörlik az Omega együttes cégét

Az 1999-es Népstadion-beli koncert finanszírozására létrejött Omega Rt. az utóbbi időben nem végzett érdemi gazdasági tevékenységet.

A cégbíróság elrendelte az Omega Zeneműkiadó Rt. kényszertörlését - írja a Napi.hu. A társaságot az Omega együttes tagjai és a Quaestor hozta létre 1999-ben. Az rt. részvényeit a rajongók a koncertjegyekkel együtt "vásárolhatták meg".

A Kecskeméti Törvényszék azért rendelte el az Omega Zeneműkiadó Rt. kényszertörlési eljárását mert nem állította helyre a törvényes működését − áll a Cégközlönyben. A cég lényegében már nem működött: az utóbbi tíz évben nem volt árbevétele, tőkéjét elveszítette, 2012-es zárómérleg szerint pedig 400 ezer forint tartozást halmozott fel.

Az Omega Zeneműkiadó Rt.-t 1999. áprilisban jegyezte be a cégbíróság 20 millió forint alaptőkével. A céget az 1999-es Omega Népstadion-beli szuperkoncert finanszírozására hozták létre, a "részvényeket" a rajongókank kívánták értékesíteni, ilyenformán a koncertre belépők 2-8 ezer forinttért nem jegyet, hanem részvényt vásároltak. (Arról nem szólnak a hírek, hogy magát a koncertet azt részvényesi közgyűlésnek nyilvánították volna.)

Később az Omega Rt. 2001 januárjában a zártkörűvé alakulásról döntött, megszüntette az igazgatóságát, s Kóbor Jánost vezérigazgatóvá nevezte ki. Kóbor később lemondott erről a pozíciójáról és helyette Molnár Csaba, az Omega egykori koncertszervezője, menedzsere, a rendezvényszervező Omega Pro Bt. vezetője van bejegyezve vezérigazgatóként. A még hatályos cégadatok szerint az Omega Rt. felügyelőbizottságának tagja az együttes tagjai közül Benkő László és Debreczeni Ferenc, valamint a Quaestor képviseletében Tarsoly Csaba.

A Napi-nak nyilatkozó Kóbor János szerint összesen mintegy 30 ezer részvényt váltottak ki a rajongók. A koncert finanszírozásán túl az Omega Rt. saját műveik értékesítésével, valamint távlati célként tehetségek felkutatásával, más szerzők és műveik menedzselésével, kiadásával is foglalkozott volna, a nyereségből pedig osztalékot is fizettek volna a kisbefektetőknek.

Azonban a céghez fűzött remények nem váltak valóra, mivel a zeneműkiadás ugyanis a kétezres évek elejére gyakorlatilag teljesen megszűnt. Kóbár János szerint emellett  mással nem igazán akartak foglalkozni a Zrt.-ben. A  társaságnak volt egy kísérlete, hogy a kőbányai önkormányzat televízióját átveszik és az Omega Tv néven elindítják, de ez nem lett hosszú életű, mivel Kóbor szerint azonban a sugárzás érdekében a "politikai szelekhez" kellett volna alkalmazkodni, de ebben nem kívántak részt venni.

Az Omega együttes tevékenységét ma már inkább egy alapítvány keretében fogná össze az énekes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.