Kémprogramot találtak az okostelefonon

Két SIM kártyás okostelefon, 12 megapixeles kamerával és négymagos processzorral mindössze 40 ezer forintért? Ráadásul pontosan úgy néz ki, mint a nála 100 ezer forinttal drágább Samsung Galaxy S4. Igen, ez a kínai Star N9500, amely a G Data vírusirtó cég mai felhívása szerint gyárilag telepített kémprogrammal került forgalomba szerte a világon.

Az N9500 gyártója a Google Play áruház helyett egy kémprogramot telepített a készülékre, így a mobiltelefon minden vásárlásról adatokat küld egy kínai szerverre. A modellt Németországban és Franciaországban értékesítették a legnagyobb számban, de kapható az Amazonon és népszerű a magyar fórumozók körében is.

A G Data tájékoztatása szerint a kémprogram segítségével lehetséges a teljes körű visszaélés: a kínai cég lehallgathatja és rögzítheti a beszélgetéseket, felderítheti a készülék helyzetét, nyomon követheti a vásárlásokat, ellophatja a hitelkártyaszámokat, valamint a banki visszaigazoló SMS üzeneteket is. A kártékony alkalmazást a G Data víruslaboratóriumának specialistája, Christian Geschkat fedezte fel, aki egy speciális készülék segítségével analizálta a mobiltelefon által kibocsátott jeleket. Ez az első eset, hogy fény derült arra, hogy egy gyártó fertőzött készülékeket szállít.

Nemcsak a gyengébb minőség miatt kell vigyázni a kínai okostelefonokkal, a gyártók „üzletpolitikája" sem felel meg az európai irányelveknek – figyelmeztet az eset kapcsán a G Data.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.